Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lesley leeft met drie kinderen van de bijstand: ‘Hun buikjes vullen is mijn belangrijkste taak’

Alleenstaande moeder Lesley (35) heeft drie kinderen: Klaas (10), Megan (3) en Mayson (1). Ze moet rondkomen van 100 euro per week en met passen en meten ging dat net. Maar onlangs verdubbelde haar energierekening. Nu is er veel minder over voor groente en fruit.

Advertentie

Lees ook: Tweedehands kinderkleding en -spullen: hier moet je zijn

Steeds vaker geen ontbijt

‘Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezond eten. Ongezonde voeding is een stuk goedkoper, maar ik wil dat ze elke dag voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Dat is momenteel echt een uitdaging, nu de prijzen zo gestegen zijn.

Ik doe mijn boodschappen online en kan dus goed zien wat ik uitgeef, en dat wordt elke week een beetje meer voor dezelfde producten. Gelukkig krijgt Klaas drie keer per week fruit op school, dat scheelt toch.

Maar ja, op vrijdag is het in de klas wel tostidag. Dan is er kaas nodig. Dat kan er eigenlijk niet altijd vanaf, maar ik wil niet dat Klaas buiten de boot valt. Desnoods ontzeg ik mezelf iets. Ik ontbijt de laatste tijd steeds vaker niet, om brood te sparen voor de kinderen. Hun buikjes vullen is mijn belangrijkste taak.

Lees ook: Waarom is ontbijten belangrijk voor je kind?

Bang voor de winter

Ik heb fibromyalgie (chronische pijn in spieren en bindweefsel) en kan daardoor helaas niet meer werken. Ik moet rondkomen van een bijstandsuitkering. Dat ging tot voor kort vrij goed; de 100 euro in de week ging weliswaar altijd op, maar soms was er nog ruimte voor een zakje chips of iets anders lekkers voor de kinderen.

Advertentie

Die tijden zijn nu voorbij. Ik ben bang voor de winter; mijn energierekening is inmiddels verdubbeld en ik weet nog niet hoe ik dat ga opvangen. Tot nu toe heb ik geen schulden, maar ik vrees dat dat na deze winter weleens anders kan zijn.

Ik heb voor de kinderen dikke pyjama’s gekocht en mijn oudste zoon uitgelegd dat we koude dagen in de winter onder dekentjes zullen doorbrengen. Want de verwarming staat laag of uit. De jongste twee mogen al niet meer zo lang spelen onder de douche. Zelf sta ik er sowieso nooit lang meer onder. Het is gewoon niet anders.

Lees ook: 10x energie besparen met een baby

Schoen zetten in een winkel

Klaas begrijpt al heel goed dat we het niet breed hebben. Dat is moeilijk, dat wil je niet als moeder. Ik probeer hem zo min mogelijk te ontzeggen. Hij krijgt gewoon zakgeld en daarmee mag hij doen wat hij wil. Hij koopt er soms lekkers van voor zichzelf, als ik dat niet kan, of spaart voor een game.

Mayson en Megan merken gelukkig nog weinig van onze financiële situatie. We hebben speelgoed, ook van de Speelgoedbank, en om lekkere dingen vragen ze nog niet. Ik probeer wel zo min mogelijk luiers te verspillen. Die zijn gewoon te duur. Voor Maysons eerste verjaardag heb ik winterkleren gevraagd, in plaats van speelgoed. Zo weet ik zeker dat hij wat dat betreft niks tekortkomt de komende maanden.

Advertentie

December is altijd een extra lastige maand. Ik kan sinterklaas en kerst niet vieren zoals ik zou willen. Gelukkig is er de Speelgoedbank en zetten de kinderen hun schoen in elke winkel waar dat kan. Ook stopt mijn moeder er weleens iets kleins in; ze zijn gelukkig nog tevreden met wat chocolademunten. Klaas weet dat de kleintjes in december voor gaan. Dat begrijpt hij, maar het breekt mijn hart. Ik wil ze zo graag geven wat ze verdienen.’

Wil jij helpen?

Stichting Babyspullen maakt pakketten van ingezamelde babykleertjes en -spullen en deelt die uit aan (aanstaande) ouders die onder de armoedegrens leven. Ze zijn op zoek naar een miljoen items, zodat ze volgend jaar tienduizend pakketten kunnen maken en zo aan alle aanvragen kunnen voldoen. Je kunt een ouder steunen door Bestie te worden.

Stichting Jarige Job helpt kinderen bij wie er thuis geen geld is om een verjaardag te vieren. In de verjaardagsbox zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school. Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Neeltje Huirne, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten