Kaas eten tijdens je zwangerschap
Sommige kazen kun je beter niet eten als je zwanger bent, zoals rauwe kazen. Hierin kan de listeriabacterie voorkomen en daar kun je als je zwanger bent ernstig ziek van worden. Bovendien kan een besmetting met de bacterie ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je baby, zoals vroeggeboorte of een miskraam. Hier lees je welke kaas je mag eten tijdens je zwangerschap.
Kaasfondue als je zwanger bent
Mogelijk twijfel je daarom of je mag kaasfondue mag eten als je zwanger bent. Maar kaasfondue is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Bij de kaasfondue wordt de kaas flink verhit waardoor bacteriën worden gedood. 85 graden Celsius is genoeg om de schadelijke listeriabacterie te doden.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan naar de kaaswinkel en geef aan dat je zwanger bent. Ze zorgen ervoor dat de geraspte kaas voor de kaasfondue veilig is voor vrouwen in verwachting.
Lees meer: Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?
Kaasfondue zonder alcohol
Wel is het slim om een kaasfondue zonder alcohol te kiezen. Bij het verhitten van de kaasfondue verdampt de alcohol voor het grootste gedeelte, maar er blijft genoeg alcohol over om schadelijk te kunnen zijn voor je ongeboren baby.
Maak je de kaasfondue zelf? Dan kun je appelsap, bouillon of een alcoholvrije drank gebruiken. Ook bestaat er voorverpakte kaasfondue die zonder alcohol is gemaakt. Bekijk daarvoor de verpakking.
Welke kaas is veilig tijdens je zwangerschap?
Je kunt de meeste kazen gewoon eten als je zwanger bent, zolang ze maar niet van rauwe melk ('au lait cru') zijn gemaakt. Gelukkig kun je al onderstaande kazen gewoon eten tijdens je zwangerschap.
Harde kazen: cheddar, cantal, gruyère, emmentaler, Hollandse boerenkaas, Parmezaanse kaas, pecorino, manchego. Vanwege de zuurgraad kan de listeriabacterie hier niet in groeien.
Zachte gepasteuriseerde kazen: camembert, brie, roombrie, mont charentais, boursault en explorateur, chaumes, kernhem, munster, taleggio en artavaggio. Zolang ze maar gepasteuriseerd zijn.
Alle gepasteuriseerde blauwschimmelkazen: gorgonzola bleu d'Auvergne, fourme d'ambert, cabrales en blue stilton, larzac, magor, bleu de gex. Let op: sommige blauwschimmelkazen zijn ongepasteuriseerd, die mag je niet eten.
Alle diverse kazen: mozzarella en ricotta (tenzij vers, bijvoorbeeld bij een speciaalzaak, dan is het vaak van ongepasteuriseerde kaas gemaakt), feta, smeerkaas, heksenkaas, roomkaas, kruidenroomkaas, (kan van rauwe melk gemaakt zijn als je het niet bij de supermarkt koopt), fromage frais, crème fraîche, philadelphia, paturain, port salut, kwark (indien niet vers van de boer)
Geitenkaas die gepasteuriseerd is, dit zijn vaak de harde geitenkazen. Wanneer je geitenkaas verhit in de oven, is deze zeker veilig.
Is een kaas van rauwe melk ('au lait cru') gemaakt, dan moet dat op de verpakking staan.