Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Thuis bevallen
door

Meer vrouwen kozen voor thuisbevalling tijdens coronaperiode

Zo'n 4 procent meer baby's werden thuis geboren tijdens de pandemie. In 2019 beviel 20,1 procent van de vrouwen thuis, in 2020 steeg dit aantal naar 23,8 procent.nDe baby's werden thuis net zo gezond geboren als in het ziekenhuis.

Advertentie

Dat wijst een onderzoek uit van de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG). ‘Een aanzienlijk verschil, want het aantal thuisbevallingen neemt al jaren af’, zegt Corine Verhoeven, hoogleraar Verloskunde en onderzoeker bij het Amsterdam UMC in het AD.

Lees ook: Bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

Baby’s net zo gezond

Wetenschappers bestudeerden 5913 bevallingen van vrouwen die tijdens de zwangerschap een laag risico op complicaties hadden. Van deze vrouwen zette de helft in het jaar 2019 een kind op de wereld, de andere helft beviel in 2020. De baby’s werden thuis net zo gezond geboren als in het ziekenhuis. De apgarscores waren even hoog en het aantal vroeggeboortes en keizersnedes bleef gelijk.

Lees ook: Alles over thuis bevallen

Niet gedwongen

Waarom de vrouwen liever thuis bevielen? ‘Dat is natuurlijk gissen, maar we denken dat vrouwen vaker thuis bleven omdat ze niet besmet wilden raken. Bovendien waren er strikte regels voor bezoekers’, aldus Verhoeven. De vrouwen werden door de coronacrisis niet gedwongen om thuis te bevallen. ‘Slechts een enkel ziekenhuis hield zwangeren buiten de deur die met hun eigen verloskundige in een verloskamer wilden bevallen. Verder konden ze overal gewoon terecht.’

In 2023 zal het onderzoek opnieuw worden bekeken. Dan zal duidelijk worden of de trend doorzet.

Advertentie

Bron: AD – Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier