Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeder deelt 3 ‘standaardopmerkingen’ die ze nóóit maakt tegen haar kinderen

‘Goed gedaan!’ Het is een opmerking die veel ouders tegen hun kind maken. Toch kiest de Amerikaanse moeder Destini Ann ervoor om dit nooit tegen haar kinderen te zeggen. Zij gelooft in positief opvoeden en legt uit waarom ze de volgende drie 'standaardopmerkingen‘ niet maakt – en waarom het slim is het iets anders wél te zeggen.

Elke ouder wil zijn kind een positief zelfbeeld meegeven. Je hebt als ouder namelijk een grote invloed op de manier waarop hij naar zichzelf kijkt. Je bent tenslotte de belangrijkste persoon in zijn leven en het grote voorbeeld voor je kind.Een positieve opvoeding met veel liefde en een goede afstemming op zijn behoeften zorgt ervoor dat een kind een positief zelfbeeld ontwikkelt. Krijgt een kind vaak te horen dat hij dingen niet goed doet of dat hij zich niet goed gedraagt, dan kan hij daardoor sneller een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Advertentie

Tip: Het ouderschap is een ware uitdaging. Heb je ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ al eens gelezen?

Positief opvoeden zorgt voor een positief zelfbeeld

Geef je je kind regelmatig complimenten, heb vertrouwen in hem, en laat hem merken dat je van hem houdt, dat bevordert het ontwikkelen van een positief zelfbeeld bij je kind. Ben je vaak kritisch of afstandelijk? Dan kan je kind sneller een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Daarbij is ook de manier waaróp je tegen je kind praat belangrijk.

Lees ook: Werkt straffen en belonen?

Video diet het internet over gaat

Dat is ook de reden dat de Amerikaanse moeder Destini Ann zich heeft verdiept in positief opvoeden. Op socialmedia is zij met haar opvoedkennis al lang geen onbekende meer: op Instagram heeft ze tienduizenden volgers, op de populaire app TikTok heeft ze zelfs 1,1 miljoen mensen die haar volgen. Een van haar TikTok-videos die viral ging, is de video waarin ze uitlegt welke drie ‘standaardopmerkingen’ ze nooit tegen haar kinderen maakt.

@destini.ann3 things I never say to my kids ! ##positiveparent ##momtips ##mominspiration ##adviceformoms ##peacefulparenting ##parenttips♬ original sound – Destini Ann


Meer lezen? 15x tips en taakjes om het zelfvertrouwen van je kind te boosten

Drie standaard dingen om anders te verwoorden

‘Dit zijn drie dingen die ik nooit zeg tegen mijn kinderen’, begint ze de video. ‘En met nooit bedoel ik bijna nooit, ik probéér het niet te zeggen.’ Dan trapt ze af.

  1. ‘Ik ben hier de volwassene!’ en ‘Waarom? Omdat ik het zeg’
    De eerste opmerkingen die Destini vermijdt zijn uitspraken die benadrukken dat hij een kind is en jij de volwassene. Volgens Destini hoef je een kind niet klein te maken om ervoor te zorgen dat hij naar je luistert wanneer je iets van hem vraagt. De moeder adviseert om hem te verzekeren dat je het beste met hem voor hebt als je vraagt of hij iets wil doen. Destini zegt bijvoorbeeld ‘Kom, mama is erbij’ of ‘je kan het’.
  2. ‘Stop met huilen’
    In plaats van je kind op te leggen dat hij moet stoppen met huilen, vraagt Destini aan haar kind waarom hij huilt. Of nog beter: ‘Hoe kan ik je helpen?’ Met die vraag ben je meteen bezig met de oplossing. Je kind zal zich door jou gehoord voelen en dat is meestal genoeg om hem te kalmeren.
  3. ‘Goed gedaan!’
    Dit is een positieve opmerking, maar Destini probeert dit nooit tegen haar kinderen te zeggen. Liever maakt ze haar complimenten zo specifiek mogelijk. Voor jou is het misschien logisch welk gedrag een compliment verdient, maar een kind weet niet altijd precies wát hij nu precies goed doet. Door dit specifiek te benoemen, snapt je kind ook wat hij een volgende keer weer kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Vorige keer tekende je een konijn, nu heb je er twee gemaakt. Heel knap gedaan!’

Tip: Complimenten geven aan je kind, zo doe je het goed

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bored Panda – Beeld: Getty Images