Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeder deelt confronterende observatie: ’Mensen praten héél anders tegen mijn dochter als ze haar voor een jongen aanzien’

Het overkomt Siera Bearchell aan de lopende band: een vreemde die haar kind benadert met 'hij' waarna ze dan uitlegt dat haar kind een meisje is. Dat diegene het geslacht verkeerd inschat, vindt Siera niet zo’n probleem – totdat ze besefte dat haar dochter als 'jongen' heel anders wordt aangesproken.

Een vreemde die jouw dochter aanziet voor een jongen kan gebeuren. Vooral op jonge leeftijd is het soms lastig in te schatten of het een jongen of meisje is. Daar kan Siera over meepraten. Als haar dochter Lily kleding draagt die genderneutraal of zelfs een beetje jongensachtig is, wordt ze al snel aangezien voor een jongen. Dat sommige mensen denken dat Lily een jongen is, vindt Siera niet per se erg. Maar na verloop van tijd merkte ze dat het wel degelijk uitmaakt of mensen denken dat jouw kind een meisje of jongen is.

Advertentie

Lees ook: ‘Disneyprinsessen niet zo onschuldig als ze lijken’

Confronterende observatie

‘Ik wil iets met jullie delen’, begint Siera haar TikTok-video. De moeder wil haar confronterende observatie met anderen delen. ‘Want het heeft mij echt heel erg verbaasd’, legt ze uit. ‘Ik realiseerde me dat mensen heel anders tegen haar praten wanneer ze denken dat ze een jongen is.’ Volgens haar is er een groot verschil tussen hoe mensen een jongen en hoe men een meisje benadert.

Meisjes zijn mooi, jongens zijn stoer

‘Als mensen denken dat ze een meisje is, zeggen ze negen van de tien keer iets over hoe prachtig ze is, dat ze zo’n mooie jurk aan heeft, dat ze zo lief is’, verklaart Siera. Wanneer mensen Lily voor een jongen aanzien, krijgt ze totaal andere opmerkingen. ‘Ze zeggen dan dingen als ‘Wow, wat ben je snel!’ en ‘Je bent zo sterk en stoer’. Die verschillende opmerkingen krijgt haar dochter al vanaf dat ze baby is.

Lees ook: 6 x wat je als ouder beter niet tegen je dochter kunt zeggen

Geef andere complimenten aan meisjes

Het valt Siera op dat de opmerkingen over meisjes vaak over hun uiterlijk gaan en jongens worden aangesproken op hun acties. Ze benadrukt dat er niks mis mee is om te zeggen dat een baby knap is en de kleertjes zo lief zijn. ‘Maar ik denk ook dat we meisjes meer moeten complimenteren om hun acties en kracht, zodat ze weten dat ze méér dan alleen mooi zijn.’

@sierabearchellHave you ever noticed this?! 🤯##morethanpretty♬ original sound – Siera Bearchell

Waarom het goed is om op jouw opmerkingen te letten

Het idee dat alleen meisjes met poppen spelen en speelgoedtractors enkel voor jongens zijn, is al langer achterhaald. De maatschappij lijkt zich steeds bewuster te worden van hoe genderstereotypen negatieve effecten kunnen hebben op kinderen. Toch zijn er nog onbewuste vooroordelen over gender, en daarom kan het geen kwaad om te letten op het soort opmerking dat je maakt tegen een jongen of meisje. Een kind kan zich vrijer ontwikkelen als hij niet het gevoel heeft dat hij aan bepaalde verwachtingen die er zijn voor jongens en meisjes hoeft te voldoen. Volgens pedagogen kan een kind hierdoor ook een sterk eigen karakter ontwikkelen, omdat hij volledig kan ontdekken wie hij is, zonder dat iets hem wordt opgelegd.

Verschillen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Boredpanda, zwangerenportaal – Beeld: Getty Images