Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
moeder geeft bacteriën via borstvoeding na keizersnede
door

Na keizersnede krijgt baby belangrijke bacteriën alsnog via de borstvoeding

Als een baby via een keizersnede ter wereld komt, loopt hij een deel van de essentiële vaginale en darmbacteriën van de moeder mis. Nu blijkt uit een studie van UMC Utrecht dat de baby deze bacteriën dan via een andere weg krijgt, namelijk via de borstvoeding. Borstvoeding geven is daarom extra belangrijk na een keizersnede, zeggen de onderzoekers.

Advertentie

Alle baby’s ontvangen bacteriën van hun moeder tijdens de geboorte en direct daarna. Zo wordt het microbioom, de verzameling bacteriën en virussen die je bij je draagt, steeds verder opgebouwd. Deze miljarden micro-organismen, die zich op verschillende plekken in ons lichaam bevinden, zijn onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Bij een vaginale bevalling krijgt de baby deze micro-organismen bijvoorbeeld via de vagina en de anus, maar bij een keizersnede mist de baby deze overdracht. Het microbioom van kinderen die met een keizersnede worden geboren, ontwikkelt zich daarom anders en later dan dat van vaginaal geboren kinderen.

Uit een nieuwe studie blijkt nu dat baby’s die via een keizersnede zijn geboren, wel meer bacteriën krijgen via een andere route. Namelijk de borstvoeding. Dat vond arts-onderzoeker Wouter de Steenhuijsen Piters van het UMC Utrecht samen met collega’s van het Spaarneziekenhuis en de Universiteit van Edinburgh.

Lees ook: Keizersnede: wat kun je verwachten?

Meer bacteriën via de moedermelk

Hij en zijn collega’s verzamelden bij 120 Nederlandse pasgeboren baby’s huid-, neus- speeksel- en darmmicrobioom van de baby’s. Ze deden dit twee uur na de geboorte en toen ze één dag, één week, twee weken en een maand oud waren. Bij hun moeders verzamelden ze microbioommonsters van de huid, moedermelk, neus, speeksel, ontlasting en vagina.

Advertentie

Wat bleek? Of de baby nu via een vaginale bevalling was geboren of via een keizersnede, zo’n 60 procent van zijn microbioom was afkomstig van de moeder. Was de baby via een keizersnede geboren, dan ontving hij minder microben van het vaginale en darmmicrobioom van zijn moeder dan vaginaal geboren baby’s. Maar hij kreeg, kennelijk ter compensatie, meer microben van de moedermelk.

Hoopvol voor vrouwen die keizersnede ondergaan

Als een kind dus bacteriën uit andere bronnen mist, ontstaat er mogelijk ruimte voor bacteriën die via een andere route worden overgedragen, zeggen de onderzoekers. De Steenhuijsen Piters: ‘Moeders zijn in staat om bacteriën over te dragen via meerdere routes en deze kunnen voor elkaar compenseren als het nodig is. Het systeem blijkt heel flexibel te zijn. ‘Dit is hoopvol voor alle vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan.’ Desondanks is niet uitgesloten dat kinderen die via een keizersnede geboren worden nog altijd essentiële microben missen, zeggen de onderzoekers.

Bacteriën uit borstvoeding vullen ruimten op

Baby’s krijgen bacteriën via de borstvoeding binnen via de melk. Ook krijgen ze tijdens het voeden via huidcontact met de moeder huidbacteriën binnen die zich rondom de tepel bevinden. Hoe het kan dat kinderen die via een keizersnede zijn geboren meer bacteriën uit borstvoeding overnemen, weten de onderzoekers niet precies.

Het zou kunnen dat, omdat de darmen nog niet ‘gebombardeerd’ zijn met bacteriën, de bacteriën uit borstvoeding deze ‘opengelaten’ ruimten opvullen. Bij kinderen die via een vaginale bevalling zijn geboren, zijn deze plekken al ingenomen door bacteriën uit de vagina en de darmen van de moeder.

Advertentie

Borstvoeding na keizersnede nog belangrijker

‘Op basis van onze data lijkt borstvoeding na een keizersnede nog belangrijker’, zegt De Steenhuijsen Piters. ‘Als je het kunt proberen, dan is dat heel mooi. Na een keizersnede loont het extra om er veel moeite in te stoppen.’ Tegelijkertijd is het zo dat een baby voor het ontwikkelen van het microbioom niet alleen afhankelijk is van de moeder.

‘Zo’n 60 procent van het microbioom van de kinderen kwam overeen met dat van de moeder, 40 procent kwam dus ergens anders vandaan. Mogelijk komt dat van de vader, of van broertjes of zusjes. Het is van alle kanten hoopvol dat het een flexibel systeem blijkt te zijn.’

Bron: UMC UtrechtBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier