Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder weet hoe ze een draagdoek moet knopen en draagt kind in draagdoek
door

Nachtmerrie voor Australische moeder: baby gestikt in draagdoek (+ zo draag je 'm correct)

Een nachtmerrie voor iedere ouder: een jonge moeder uit Australië dacht dat haar zoontje lekker lag te slapen in een draagdoek, maar in werkelijkheid was het jongetje overleden door verstikking. Dit is hoe je een baby correct draagt in een draagdoek of -zak.

Advertentie

De Australische Gezondheidsdienst heeft na het tragische overlijden van de baby direct een advies over draagdoeken gepubliceerd. Een hulpmiddeltje is het acroniem ‘TICKS’: Tight, In view, Close, Keep chin off chest en Supported’.

De draagdoek mag dus niet te los zitten, je moet je kindje in het oog kunnen houden en dicht bij je dragen. De kin van de baby mag niet op de borst leunen en tot slot moet het kindje goed ondersteund worden in een natuurlijke positie.

Lees meer: Een draagdoek of draagzak: welke kies je?

Veilig dragen

Zo draag je je kind veilig in een draagdoek of -zak:

Advertentie
  • Verticale houding: zorg dat je kind altijd in een verticale houding zit en zo strak mogelijk tegen je aan ligt.
  • Ondersteuning rug en heupen: zorg dat zowel de rug als de heupen goed worden ondersteund als je je baby draagt.
  • Ondersteuning nek: kan je kind nog niet zelfstandig zitten, zorg dan dat zijn nek goed wordt ondersteund. Tip: rol een opgerold spuugdoekje mee met de stof achter de nek.
  • Vrije ademhaling: er moet genoeg ruimte zijn tussen de kin en de borst, zodat je kind vrij kan ademen tijdens het dragen.
  • Buik tegen buik of buik tegen rug: je mag je kind zowel op je buik als op je rug dragen. Je baby moet wel altijd met zijn buik tegen jouw buik of rug aan liggen.
  • Houding: de knieën van je kind moeten hoger komen dan zijn heupen (kikkerhouding).
  • Hoe jonger de baby is, hoe dichter de beentjes bij elkaar moeten blijven. Hoe ouder het kind is, hoe meer hij zijn beentjes kan spreiden en om je heen kan vouwen.
  • Hoogte: als je je kind op je buik draagt, moet zijn hoofd net onder je kin komen. Je moet je kind makkelijk een zoen op zijn hoofd kunnen geven.

Lees ook: Getest: 8 beste draagzakken voor baby’s van 2022

Vanaf welke leeftijd mag je je kind dragen?

Je kunt je baby vanaf de geboorte dragen. Check voordat je een draagzak aanschaft altijd goed vanaf welke leeftijd je hem mag gebruiken, dit verschilt per merk. Totdat de nekspieren van je baby sterk genoeg zijn, ondersteun je ze met de stof van een draagdoek of een hoofdsteuntje in een draagzak.

Bron: De GelderlanderBeeld: GettyImages