Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 1 op de 3 vrouwen heeft vervelende ervaring met zorg bij bevalling

Een bevalling is een heel bijzondere gebeurtenis in je leven. Het is dan ook jammer als dit als negatief wordt ervaren. Helaas is dat bij veel vrouwen het geval. Dat blijkt uit onderzoek van het AmsterdamUMC naar bevalervaringen.

Advertentie

Een op de drie moeders heeft ten minste één ervaring met de zorg tijdens de bevalling waarvan zij last heeft gehad. Een op de vijf vrouwen ervaart de bevalling als negatief of zelfs traumatisch. Dit blijkt uit onderzoek van Marit van der Pijl van de afdeling Verloskundige Wetenschap naar respectvolle geboortezorg waaraan 12.239 vrouwen meededen. Het gaat hier om contacten met zowel gynaecologen als verloskundigen. Dit onderzoek is gepubliceerd in Reproductive Health.

Lees ook: Bang voor de bevalling? Dit kun je doen

Ruwe behandeling

Uit het onderzoek komt naar voren dat 36% van de vrouwen ten minste één vervelende ervaring heeft met de zorg tijdens de bevalling. Ook vond 40% dat ze niet genoeg zelf keuzes konden maken. Daarnaast was 30% van de vrouwen niet tevreden over de communicatie met de zorgverleners. 21% ervaarden onvoldoende steun en 21% vond dat zij ruw werden behandeld.

‘Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het gedwongen op bed moeten blijven. Andere voorbeelden van situaties die als onprettig werden ervaren: een medische handeling die werd uitgevoerd zonder dat er toestemming gevraagd werd (12%), relevante informatie die niet werd gedeeld (21%), gedwongen om op bed te blijven liggen (15%) en ongewenst alleen gelaten worden (14%). Van alle vrouwen die niet konden kiezen in welke houding ze wilden bevallen, had een kwart hiervan last’, aldus onderzoeker Marit van der Pijl.

Het onderzoek

Eind 2020 werd er via baringervaring.nl een vragenlijst verspreid. Het doel was om te onderzoeken hoe vrouwen in Nederland de bevalling ervaren. Aan de vrouwen werd gevraagd hoe vaak zij de zorg tijdens de bevalling als negatief (niet respectvol) hebben ervaren, in hoeverre zij hier last van hadden, welke vrouwen hier meer of minder last van hadden en of dit geassocieerd werd met de gehele bevallingservaring.

Advertentie

Negatieve bevalervaring

Hoe meer negatieve ervaringen een vrouw had met de zorgverlener tijdens de bevalling, hoe negatiever haar uiteindelijke bevallingervaring. Uit dit onderzoek blijkt dat 21% van de vrouwen een negatieve bevalervaring heeft. De helft van deze vrouwen ervaarde haar bevalling zelfs als heel negatief of traumatisch. Volgens van der Pijl kan er door het bieden van betere steun, betere communicatie en meer respect voor de verschillende wensen, keuzes en voorkeuren kan er al veel winst behaald worden.

Lees ook: De bevalling: wat kun je verwachten?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AmsterdamUMC – Beeld: GettyImages