Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: Baby’s oefenen mogelijk al in de buik met huilen

Dolblij zijn we als we meteen na de geboorte onze baby horen huilen, dan weten dat het goed met hem gaat. Uit onderzoek blijkt nu dat baby's van klauwaapjes al in de baarmoeder oefenen met huilen. Dat wijst er waarschijnlijk op dat de taalontwikkeling bij mensenbaby's al veel eerder begint dan gedacht.

Advertentie

Het eerste geluid dat een baby maakt is de huil na de geboorte. Het blijkt dat baby’s al in de buik oefenen met huilen. Althans, dit doen klauwaapjes, apen die nauw verwant zijn aan mensen. Dit schrijft National Geographic.

Onderzoekers van onder meer de Braziliaanse Federal University of Rio Grande do Norte maakten echo’s bij zwangere klauwapen en zagen dat de baby’s bijna twee maanden voor de geboorte al huilbewegingen vertoonden. Dit zijn volgens de onderzoekers de bouwstenen van de gesproken taal. Vanuit deze bewegingen begint bij de mens de taalontwikkeling.

Lees ook: Taalontwikkeling van je baby: hoe stimuleer je dat?

Bewegingen waren oefenkreten

De uitdrukkingen waren anders dan andere mondbewegingen die de aapjes in de baarmoeder maakten. De wetenschappers vergeleken ze met de gezichtsuitdrukkingen die de aapjes na de geboorte maakten wanneer ze naar hun ouders begonnen te roepen. De patronen en de duur van de uitdrukkingen waren zo duidelijk dat het volgens de onderzoekers om oefenkreten moet gaan. Ook al konden de dieren nog geen geluid maken.

Lees meer: Eerste woordjes van je baby

Advertentie

Mond openen in nepkreet

Naarmate de klauwapenbaby’s zich verder ontwikkelden, maakten ze steeds meer bewegingen die als oefenkreten werden gezien. De oefenkreten veranderden ook. In de vroegste scans maakten de foetussen bijvoorbeeld alleen de oefenhuilexpressie als ze hun hoofd bewogen.

Naarmate de foetussen ouder werden, kwamen de twee bewegingen langzaam los van elkaar. Tot ze op een gegeven moment hun mond in een nepkreet konden openen zonder hun hoofd te bewegen. Hoewel klauwaapjes nooit het taalniveau van de mens bereiken, toont dit aan dat hun communicatie evolueert en met de tijd verbetert.

En wat hebben we eraan?

‘In de baarmoeder gebeuren veel dingen die relevant kunnen zijn voor wat er daarna gebeurt’, zegt Daniel Takahashi, een van de onderzoekers in het artikel van National Geographic. ‘Het bestuderen van de periode vóór de geboorte in plaats van het moment van de geboorte kan dan helpen om problemen met de spraak- of motorische ontwikkeling eerder te identificeren.’

Zie ook: Dunstan Babytaal: hoe onderscheid je de vijf universele huilgeluiden?

Advertentie

Bron: National GeographicBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier