Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: ouders met kinderen van déze leeftijden slapen het minst

's Nachts sta je slaapdronken boven de wieg van je kind, overdag ga je als een zombie door het leven. Slaaptekort is onlosmakelijk verboden met het ouderschap, maar op bepaalde leeftijden van je kind is slapen al helemaal een ver-van-je-bed-show.

Advertentie

Dat je een stuk minder slaapt met kinderen is geen verrassing. Waar je voorheen stelde dat je écht niks kon als je minder dan acht uur had geslapen, houd je nu alle ballen in de lucht met soms maar vijf uur slaap op de teller. Vaak nog gebroken ook. Slaapgebrek is part of the game met jonge kinderen. Maar sommige ouders hebben het extra zwaar en dat heeft alles te maken met de leeftijd van hun kind.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Jonge kinderen = minder slapen

Jawel, er zijn leeftijden waarop het ouderschap nóg vermoeiender is. Zo blijkt uit een analyse van de slaapgedragdata van de American Time Use Survey, uitgevoerd door matrassenbedrijf Amerisleep. Zij vonden een interessante link tussen het aantal uren nachtrust van de ouders én de leeftijd van hun kind. Wat blijkt? Moeders van een dochter van 2 jaar en jonger, en moeders van een zoon onder de 1 jaar slapen het minst. Voor vaders ligt dat iets anders: zij slapen het minst met een dochter tussen de 3 en 5 jaar en verrassend genoeg met een tienerzoon tussen de 13 en 17 jaar. Maar het meest funest voor je nachtrust is (niet heel verrassend) een baby – beide ouders maken dan de kortste nachten.

Uitslapen? Dat doet je peuter eindelijk – en jij dus ook – met deze fijne slaapwekkers

Eerste zes jaar is bikkelen

Een onderzoek van de Britse Universiteit van Warwick ondersteunt deze bevindingen. De wetenschappers ontdekten dat het slaaptekort van ouders tot zes jaar ná de geboorte van het kind aanhoudt. In de eerste drie maanden na de geboorte van je kind is dat het ergst. Vooral voor moeders. Zij slapen gemiddeld een uur minder per nacht dan ze vóór de zwangerschap gewend waren. Voor vaders blijft de schade beperkt. Zij verliezen gemiddeld 13 minuten slaap per nacht.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Gebroken nachten

Het is duidelijk: met een baby of peuter in huis heb je de meeste gebroken nachten (en welja: de donkerste kringen om je ogen). Dat is makkelijk te verklaren: het verschonen en voeden gaat bij een baby ’s nachts gewoon door en bij peuters is in- of doorslapen soms een drama. Dat vaders minder slapen met een tienerzoon is waarschijnlijk te wijten aan stress en de zorgen over de opvoeding en toekomst van hun kind.

Handig! Slaapschema peuter: hoeveel slaapt een peuter?

Bron: readsimple.com – Beeld: Shutterstock


Emma de Wijer

Redactioneel – Offer – Klaar voor het najaar (schoenen)

kleertjes.com

Klaar voor het najaar

Lopen, rennen en spelen
Kies de juiste schoen