Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek wijst uit: Inleiden bevalling gebeurt vaak onnodig

Steeds vaker wordt een bevalling kunstmatig op gang gebracht en wordt niet gewacht op een spontane start. Het inleiden van een bevalling wordt gedaan om te voorkomen dat een baby overlijdt. Maar is het altijd nodig?

Advertentie

Er is nog te vaak sprake van een onnodige inleiding van de bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van Bahareh Goodarzi van het Amsterdam UMC en Academie Verloskunde Amsterdam Groningen. Dat meldt het Amsterdam UMC.

Waarom en wanneer word je ingeleid?

Een bevalling wordt gestart om te voorkomen dat een baby overlijdt. Er kunnen verschillende redenen zijn om een bevalling in te leiden. De meest voorkomende redenen zijn: als je zwangerschap langer dan 41 weken duurt, een dreigende zwangerschapsvergiftiging, als je baby achterblijft in groei, als je baby te groot wordt of als de placenta niet goed wordt doorbloed.

Lees ook: Inleiden van de bevalling

Het onderzoek

Goodarzi onderzocht met registratiegegevens uit Perined, de samenwerkende beroepsorganisaties voor perinatale zorg, ruim 600.000 gezonde zwangere vrouwen in de periode 2012 tot en met 2018. De verloskundige keek naar de relatie tussen babysterfte en vijf kenmerken van de zwangere en zwangerschap: de zwangerschapsduur, de leeftijd van de moeder, het aantal voorgaande bevallingen, de migratieachtergrond en de sociaal-economische status.

Uit het onderzoek van Goodarzi blijkt dat het risico op babysterfte verschilt als meerdere van deze kenmerken in de afweging voor inleiden worden meegenomen. Zo lopen vrouwen die voor de tweede keer langer dan 41 weken zwanger zijn minder risico dan vrouwen die voor de eerste keer zo lang zwanger zijn.

Advertentie

Ook komt naar voren dat sociale ongelijkheid meespeelt in de verschillen in risico op babysterfte. Zo verhoogt een lage sociaal-economische positie het risico op babysterfte voor zwangeren met een niet-Nederlandse migratieachtergrond. Voor zwangeren met een Nederlandse achtergrond geldt dit juist weer niet.

Nadelen van inleiden

Aan het inleiden van een bevalling zitten een aantal risico’s. Zo loopt de moeder het risico overmatig veel bloed te verliezen en een negatieve ervaring aan de bevalling over te houden. De baby loopt het risico op een minder goede hersenontwikkeling en meer infecties op latere leeftijd.

Lees ook: 41 weken zwanger

Meer factoren mee laten spelen

Vaak is het heel duidelijk dat een kunstmatige inleiding medisch gezien de beste optie is, maar niet altijd. Goodarzi stelt voor om meerdere factoren mee te laten spelen in de afweging om de bevalling wel of niet in te leiden. ‘Door het combineren van bepaalde informatie kom je tot een beter besluit’, aldus Goodarzi.

Bron: Amsterdam UMC, Nationale Zorg GidsBeeld: GettyImages

Advertentie

Danique Beijer

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier