Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek wijst uit: Leeftijd mannen belangrijker bij vruchtbaarheidsbehandelingen dan gedacht

Tot voor kort leek de leeftijd van de aanstaande vaders tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen niet uit te maken. Nu toont een Britse studie aan dat de leeftijd van de vaders wel degelijk een rol speelt. 

Advertentie

Als een vrouw via een een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger probeert te worden, krijgt ze vaak te horen dat haar leeftijd een grote impact heeft op de kans op een succesvolle zwangerschap. Eerder werd gedacht dat de leeftijd van de mannelijke partner weinig verschil maakt voor de kansen om zwanger te worden. Een Britse studie toont aan dat dit wél het geval is.

Lees ook: Ook een studie uit 2017 toonde aan dat de biologische ook voor mannen geldt

Daling aantal levendgeborenen

Bij ivf (in-vitrofertilisatie) en icsi (intracytoplasmatische spermainjectie) worden zaadcellen dicht bij de eicellen gebracht om de kans op bevruchting te verhogen. In dit onderzoek werd de leeftijd van 18.825 vaders onder de loep genomen die in zo’n traject zitten. Uit de resultaten blijkt dat het aantal levendgeborenen aanzienlijk daalt als de mannelijke partner 40 jaar of ouder is. ‘Deze bevindingen dragen bij aan een groeiend aantal bewijzen waaruit blijkt dat vruchtbaarheid ook een probleem is voor mannen’, vertelt Kate Brian, operations manager bij Fertility Network UK aan The Guardian.

Lees meer: Overzicht vruchtbaarheidsbehandelingen

Last ligt te veel bij vrouwen

‘De last van het zwanger worden ligt al te lang op vrouwen’, vindt professor Geeta Nargund, een van de vier auteurs die aan de studie heeft bijgedragen. ‘De korte- en langetermijnrisico’s door de te hoge leeftijd van de vader zijn lange tijd niet gezien. Maar het is wel belangrijk dat we de leeftijd van de vader niet vergeten als het gaat om voorlichting over de resultaten van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Uiteraard speelt de leeftijd van de vrouw ook een grote rol, maar zeker niet alle aandacht zou op haar biologische klok moeten liggen.’

Advertentie

Lees verder: Vruchtbaarheid man

Complexer dan gedacht

‘We weten nu dat een hogere leeftijd van de vader de conceptie vertraagt, de bevruchtingssnelheid verlaagt en kan leiden tot meer miskramen of psychische stoornissen bij het nageslacht. De interactie tussen het verouderende ei en het sperma op het moment van conceptie is complexer dan gedacht. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan’, aldus Nargund.

Bron: The GuardianBeeld: GettyImages