Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Expert: 'Push je peuter niet om te delen’

Ken je die awkward situatie dat je hebt afgesproken met je vriendin en haar kind zodat de peuters lekker samen kunnen spelen, maar die van jou zijn speelgoed niet wil delen? Grote kans dat je op zo'n moment geneigd bent om te zeggen: ‘Samen spelen, samen delen!’ Toch is dat volgens deze experts geen goed idee.

Advertentie

Peuters moeten nog heel veel leren, zoals spelen met andere kinderen en goede sociale vaardigheden. Ook iets delen gaat vaak nog niet vanzelf. Natuurlijk moet je je kind hierbij helpen, maar maak je over dat leren delen vooral niet te druk. Sterker nog, je kind pushen om iets te delen met een ander kind als hij dat eigenlijk niet wil, kan de verkeerde boodschap afgeven volgens experts.

Ook interessant: Waarom het belangrijker is dat je kind sociaal vaardig is dan slim

Gedwongen delen

Een van die experts is de Amerikaanse psycholoog Laura Markham. Volgens haar is er een risico dat je je kind de verkeerde lessen leert als je hem ‘dwingt’ te delen, namelijk: als je maar hard genoeg huilt krijg je je zin, ouders bepalen wie wat krijgt en het belang van anderen gaat voor je eigen belang. Een andere expert, ouderschapscoach Avital, wijst ouders erop dat peuters überhaupt niet in staat zijn het idee van delen te begrijpen. Ze herkennen andere kinderen nog niet als een afzonderlijk individu en begrijpen daarom niet dat elk mens en kind zijn eigen wensen en behoeften heeft. Oftewel: ze zijn simpelweg nog te jong dus

Lees hier meer over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter

Advertentie

Aanmoedigen in plaats van dwingen

Je kind pushen om te delen mag dan volgens experts geen goed idee zijn, maar dit betekent niet dat je peuter niet moet aanmoedigen om te delen. Doe dit echter zo rustig mogelijk, zonder dwingend te zijn, en probeer te voorkomen dat je kind een meltdown krijgt en zich krijsend op de grond stort. Avital: ‘Een goede manier om je kind te stimuleren om zijn speelgoed te delen, is door vóór de playdate te vragen welk speelgoed hij wel en niet wil delen. Berg het speelgoed dat hij niet wil delen vervolgens op, zodat je kind zich daar tijdens de playdate geen zorgen over hoeft te maken.’ Breekt er toch strijd uit? Grijp niet meteen in en kijk of de kinderen het onderling kunnen oplossen. Grote kans dat het vanzelf goed komt. Loopt het toch uit de hand, dan is het slim om de kinderen af te leiden met bijvoorbeeld een andere activiteit. Volgende keer beter!

Lees ook: Samen spelen, hoe leert je kind dat?

Bron: The Sun – beeld: Getty Images