Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Poenie-les: dit leer je je dochter over haar vagina

Hoe kun je de vulva van je dochter het best noemen? Hoe houd je het daar beneden goed schoon? En hoe leg je uit waarom jongens een piemel hebben en meisjes niet? Hier alles wat je moet weten als je een dochter hebt.

Advertentie

Voor moeders een handige reminder en voor kersverse meisjesvaders een must-read.

 1. Hoe noem je de vagina?

  Spleetje, pipi, yoni, flamoes, tummie, voorbips, doos, vagina, poenie; we hebben behoorlijk wat keuze tegenwoordig. En hoewel poenie (van het Surinaamse woord ‘punani’) in 2019 tot hét koosnaampje voor vagina werd verkozen en vulva de officiele benaming is voor buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan, is het natuurlijk helemaal aan jou en je partner hoe jullie het thuis noemen. Zolang je maar zorgt dát je er een naam aan geeft, zegt de Rutger Stichting. Volgens hen praten ouders makkelijker met hun dochter over het geslachtsdeel als er een toegankelijke koosnaam voor is. En dat kan een een positieve invloed hebben op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes.

  Kies dus één woord of laat je dochter een woord kiezen en doe er niet gek of geheimzinnig over. Dat maakt het voor je dochter ook makkelijker om er over te beginnen als ze vragen heeft.

  Tip! Is je kind een jaar of vier en wil je beginnen met seksuele voorlichting? Leuke boekjes over seksualiteit voor kinderen shop je hier

  Advertentie
 2. Zo wordt je dochter zindelijk

  Gemiddeld zijn meisjes rond de leeftijd van tweeënhalf jaar (overdag) zindelijk. Jongens doen er gemiddeld drie maanden langer over. Kinderen kunnen pas zindelijk worden als onder andere hun zenuwstelsel voldoende is ontwikkel en ze hun sluitspier bewust kunnen aanspannen en loslaten. Bij jongens is dit over het algemeen later het geval dan bij meisjes. Denk je dat je dochter ertoe is om zindelijk te worden? Laat haar dan eerst ontspannen op een potje zitten. Het voordeel van een potje is dat ze haar voeten op de grond kan zetten. Dit zorgt ervoor dat ze haar bekkenbodemspieren makkelijker kan ontspannen.

  Wil je je dochter op de wc laten plassen of poepen? Zorg dan voor een krukje waar ze haar voeten op kan zetten of gebruik een toiletverkleiner, zodat ze ontspannen zit.

  Goed om te weten! Dit is het verschil tussen jongens en meisjes qua zindelijk worden. 

 3. Van voor naar achter

  Zoals je vast al weten moet er altijd van voren naar achteren worden afgeveegd. Leer dit je dochter vooral als ze oud genoeg is om zelf haar billen te vegen na wc-bezoek. Anders kunnen er (poep)bacteriën in haar vagina komen en dat kan bijvoorbeeld leiden tot een blaasontsteking. Laat haar desnoods een keer meekijken als jij naar de wc bent geweest. Haar moeder is immers haar grote voorbeeld.

  Advertentie
 4. Schoonhouden en verzorgen

  De vulva bevindt zich aan de buitenkant, de vagina aan de binnenkant. Aangezien de vagina gevoelig is voor allerlei infecties, schimmels en bacteriën is het belangrijk om dit gebied op een goede manier te verzorgen. Bij jezelf en zeker ook bij je dochter totdat ze het zelf kan. De vagina reinigt zichzelf in principe (dat zie je aan de afscheiding die geproduceerd wordt). Het schoon en fris houden van de vulva is bij zeker als je dochter nog een baby is een erg secuur werkje. Heeft je baby buiten de deur een volle luier met dunne poep? Dan kun je waarschijnlijk niet anders dan de vulva en billen met babydoekjes schoonmaken. Gebeurt ditzelfde thuis? Dan kun je haar het best even wassen of in bad doen. Gebruik tijdens het badderen alleen producten die specifiek voor baby’s zijn bedoeld, zoals babybadolie of -douchegel. Wanneer je dochter wat ouder is, kun je langzaam aan overstappen op verzorgingsproducten die niet specifiek voor de babyhuid bedoeld zijn.

  Droog vervolgens de vagina en het gebied eromheen grondig af, zodat er geen water tussen de liezen, billen of schaamlipjes van je dochter achterblijft. Dit doe je door met een hydrofiele luier (net als bij het afvegen) zachtjes en voorzichtig van voor naar achteren te vegen. Na afloop kun je talkpoeder of een vette crème gebruiken voor de billen, liezen en buitenste schaamlippen. Voorkom dat er product in de vagina terechtkomt; dit kan irritatie veroorzaken. De binnenkant van je baby’s vulva kun je nog extra schoonmaken. Hier blijft nog wel eens wat opgehoopte talg zitten. Doe dit door de buitenste schaamlipjes zachtjes te spreiden en met een watje of doekje met wat olie van boven naar beneden te vegen. Eerst links dan rechts, het meest gevoelige plekje, het midden, vermijd je.

  Blijf de poenie van je dochter schoonmaken tot ze dit zelf op de juiste manier kan en check ook daarna – zolang ze nog klein is – of het goed gaat. Ook kleine meisjes kunnen een schimmelinfectie of andere problemen krijgen als het ‘down under’ niet goed wordt schoongehouden.

  Heb je een zoon en wil je niet bij alle piemel- en plaszaken ‘vraag maar aan papa’ willen roepen? Hier vijf belangrijke lessen.

 5. Seksuele voorlichting

  Is je dochter nog heel klein dat zal ze alleen per ongeluk misschien weleens haar vagina aanraken. Komt ze in de peuterleeftijd dan kan ze opeens nieuwsgierig worden naar haar eigen lichaam en dat van het andere geslacht. Doktertje spelen, (voor jou) ongemakkelijke vragen: hoe relaxter en nonchalanter je hier als ouder op reageert hoe beter. Is je kind een jaar of vier dan kun je (in kleutertijd) beginnen met het geven van seksuele voorlichting. Dit is zelfs heel belangrijk voor een gezonde seksuele ontwikkeling van je kind: het is de basis voor zijn verdere seksuele leven.

  Hier lees je meer informatie en tips over het geven van seksuele voorlichting aan je kind. Het is belangrijk dat je je dochter dan ook vertelt dat geslachtsdelen privé zijn. Leer je dochter dat alleen zijzelf of haar ouders haar blote billen en vagina hoeven te zien. En dat ze nee moet zeggen tegen andere kinderen of volwassenen die daar interesse in tonen.

  Tip: ken je de onderbroekregel al? Een simpele manier om je kind te waarschuwen voor seksueel misbruik.

Tess van Daelen

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu