Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom vaders en moeders in een traditionele rolverdeling vervallen

‘Hoe doe jij dat eigenlijk, je werk en het gezin met elkaar combineren?’ Het is een vraag die veel moeders voorgeschoteld krijgen. Waarom stellen we deze vraag eigenlijk zelden aan vaders? Uit onderzoek blijkt dat we dit niet expres doen: het heeft te maken met de heersende norm.

Promovendus Lianne Aarntzen onderzoekt aan de Universiteit Utrecht hoe normen in de maatschappij de taakverdeling tussen vaders en moeders beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat ouders zich tijdens het opgroeien van hun kinderen steeds ‘traditioneler’ gaan gedragen. De vrouw blijft bijvoorbeeld vaker thuis als het kind ziek is, terwijl de man hetzelfde aantal uren blijft werken. Als er een ‘werk-familieconflict’ is, voelt de vrouw zich sneller schuldig dan de man.

Advertentie

In hokjes denken

Volgens Aarntzen denken we – of we nu willen of niet – erg in hokjes. Zo associëren we vrouwen met zorgzaamheid. Daarom stellen we eerder de vraag aan moeders hoe zij hun werk met het gezin combineren. Vaders krijgen deze vraag zelden voorgelegd. En wat als je kind op de kinderopvang ziek is? Vaak wordt de moeder als eerste opgebeld. Dit geeft aan moeders aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de zorg van het kind.

Lees meer: 9 tips om je huishouden beter te organiseren

Onbewust

Volgens Aarntzen zijn mensen zich er niet van bewust dat ze ouders zo in hokjes stoppen. Stellen met kinderen kunnen heel hard roepen dat het bij hen niet zo traditioneel is verdeeld, maar negen van de tien keer blijken ze het onbewust toch te doen. Volgens Aarntzen worden we hierin beïnvloed door de normen en onbewuste associaties. Uit een ‘impliciete associatietest’ blijkt namelijk dat mensen onbewust woorden als ‘vrouw’ en ‘gezin’ aan elkaar linken, evenals ‘man’ en ‘carrière’. ‘Het hoeft bij deze test niet om je mening te gaan. Het gaat om de associatie die je hebt. De verbanden die je legt’, zegt Aarntzen tegen denuk.nl.

Lees meer: Werkt hij, moeder jij? Een andere indeling levert misschien wel méér op

Mannen zijn jagers

Dat hokjesdenken doen we niet expres. Dit speelt al eeuwenlang. Mannen moesten vroeger jagen om eten te vinden en de vrouwen namen de verzorgende rol op zich. Door deze rolverdeling werd er een maatschappelijke norm aan verbonden; we denken dat het zo hoort. ‘Hierdoor gaan vrouwen zich gedragen naar de verwachting en de norm die er heerst’, zegt de onderzoeker. ‘Als vrouwen daar niet aan voldoen, word je als vrouw afgeschreven. Als mannen niet verzorgend zijn, heeft dit geen consequenties.’

Lees meer: Onderzoekers: dít is het eenvoudige geheim voor een gelukkig gezin

Uitzondering

Wie denkt dat alle vrouwen in Nederland parttime werken en de traditionele rol op zich nemen, heeft het mis. Vrouwen met een hoog opleidingsniveau, die al wat ouder waren toen ze een kind kregen, relatief veel uren werkten en ook na de bevalling hetzelfde aantal uren bleven werken, werden juist minder traditioneel. Dit komt waarschijnlijk doordat deze vrouwen in een andere kring verkeren en daardoor andere normen hebben.

Lees meer: 12 briljante vaders die het ouderschap uitstekend onder de knie hebben

Omslag in zorgverdeling

Zal de rolverdeling tussen vaders en moeders ooit veranderen? Dat is de vraag. De afgelopen dertig jaar is er qua kenmerken die we op vaders en moeders plakken nauwelijks iets veranderd. Toch kunnen we volgens Aarntzen wel iets doen om dat traditionele rolpatroon te verdelen. Evalueer steeds met je partner hoe het gaat en hoe de rollen verdeeld zijn. Het is uiteindelijk een kwestie van doorzetten.

Bron: denuk.nl Beeld: Shutterstock