Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Rust, reinheid en regelmaat is achterhaald’

De een neemt zijn baby mee naar een festival, een ander schermt zijn kind zoveel mogelijk af van drukte en lawaai. Wat is wijsheid? Hoeveel prikkels kunnen jonge kinderen aan?

Advertentie

Volgens neuropsycholoog Jelle Jolles, hoofd van het Centrum Brein & Leren van de Vrije Universiteit Amsterdam, kan het jonge brein wel wat hebben. ‘De functie van de hersenen is nou net om te leren van de omgeving. Ze zoeken voortdurend naar wat nieuw en bruikbaar is. Nieuwe prikkels zijn belangrijk, want ze zijn mogelijk nodig om te kunnen eten, drinken en overleven,’ vertelt Jolles in Trouw. En stelt hij: ‘Elk kind is in de aanleg een nieuwsgierig kind.’

Rust, reinheid en regelmaat

Volgens Jolles kunnen ouders juist wel meer doen met hun kinderen, en zijn ze vaak te bezorgd dat hun kinderen te veel prikkels krijgen. Daarom is hij ook van mening dat de pedagogische visie van ‘rust, reinheid en regelmaat’ een beetje achterhaald is. ‘Er is geen enkele aanwijzing dat dit klopt. Zeker voor een ontwikkelde baby, peuter of kleuter is het essentieel dat er veel zinvolle prikkels binnenkomen.’

Eerste prikkels van ouders

Overigens is het volgens Jolles wél belangrijk dat de prikkels de eerste maanden vooral van de ouders zelf komen. Denk aan het lezen van een boekje of het zingen van een liedje. Te harde geluiden, te veel licht, daar houdt het babybrein dan nog niet van. Maar zo veel mogelijk thuisblijven en afschermen hoeft niet, zegt de neuropsycholoog. Je kunt een baby van 6 maanden gerust meenemen naar de stad of een keertje naar de kroeg, mits daar niet te véél prikkels zijn. ‘Ook familie, de buurt en later de school stimuleren de hersenen om zich te ontwikkelen.’ Bovendien, zegt Jolles, worden overtollige prikkels vaak niet waargenomen, omdat ze niet binnenkomen.

Voldoende slaap en op gezette tijden eten

Hoewel thuisblijven en afschermen niet per se nodig is volgens Jolles, geeft hij wel aan dat het belangrijk is dat baby’s voldoende slaap krijgen en op gezette tijden eten, want ook in de spijsvertering moet er routine ontstaan.

Advertentie

Tegengeluid

Een tegengeluid komt van kinderpsychologe Paulien Kuipers. Zij stoort zich aan ouders die hun baby meenemen naar een festival. ‘Rustige muziek, oké, dat hoeft voor een baby’tje niet onaangenaam te zijn, maar een concert van 2,5 uur?’ Volgens Kuipers lijkt het dan alsof het kind zich moet aanpassen aan zijn ouders, terwijl ouders zich in het begin vooral naar hun kind zouden moeten voegen.

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Trouw – Foto: Shutterstock

Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu