Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Sanne kreeg vanuit Denemarken sperma thuisbezorgd om zichzelf te insemineren

Die partner komt maar niet op je pad, maar je kinderwens groeit. Sommige vrouwen besluiten er daarom alleen voor te gaan. Deze keer het verhaal van Sanne (36), moeder van Izzy (20 maanden).

Advertentie

Op mijn gevoel

‘De man op wie ik hoopte kwam niet op mijn pad. Op een ochtend werd ik wakker en besloot: ik ga er alleen voor. Zo doe ik alles in m’n leven: op mijn gevoel. En dit kwam zo sterk naar boven. De term Bewust Alleenstaande Moeder vind ik niet bij mij passen. Ik ben niet bewust alleenstaand. Ik ben wel bewust moeder. Het voelde eerst een beetje als falen dat het me niet was gelukt om een man te vinden. Dat heb ik nu niet meer. Dit is mijn weg. Ik had het nooit verwacht, maar nu denk ik zelfs: ik wil liever nóg een kind dan een man.

Thuis bezorgd

Izzy is er gekomen via IUI met hulp van Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp, maar ik heb eerst een jaar zelf geprobeerd te insemineren. Dat werd dan vanuit Denemarken in een tank bij mij thuis afgeleverd. Daarin zat een spermarietje. Ik bestelde altijd een vrij grote tank zodat het zaad nog een week houdbaar was, omdat mijn ovulatie onregelmatig was.

Tank in de kast

Lachend met vriendinnen bekeek ik online via het Track & Trace-nummer welke landen mijn potentiële kind aandeed. Ik heb de tank ook weleens in de kledingkast moeten verstoppen toen er bezoek kwam en ik nog niet wilde delen waar ik mee bezig was. Toen het na een jaar nog niet gelukt was zwanger te worden, was de lol er wel af. Toen heb ik gekozen voor een andere Deense donor en ben ik voor IUI gegaan.

Donor onbekend

De donor is onbekend, maar ook al ken ik hem niet, hij is mij heel dierbaar. Hij is een deel van mijn dochter. Ik ben benieuwd hoe Izzy als ze wat ouder is reageert op het feit dat zij geen vader in haar leven heeft. Ik wil daar volledig open over zijn. Ik praat er nu ook al met haar over, maar ze begrijpt het natuurlijk nog niet. Wanneer ze ouder wordt en bij vriendinnen ziet hoe het daar is, snap ik dat het voor haar een teleurstelling kan zijn dat zij alleen mij heeft.

Advertentie

Geen garantie

Als ze 18 jaar is, kan ze gelukkig contact met hem opnemen als ze daar behoefte aan heeft. In de afweging om er wel of niet alleen voor te gaan, ging ik bij mezelf te rade: hoe zou het zijn om alleen door een moeder te worden opgevoed? Ik ben opgegroeid met een vader en moeder en heb een fijne jeugd gehad. Dat gun ik mijn eigen kind ook. Maar ik kwam tot de conclusie: het hebben van een relatie is geen garantie van liefde voor je kind. Izzy’s geluk is mijn geluk.

Broertje of zusje

Ik ben weleens angstig dat er iets met mij gebeurt. Dan blijft Izzy alleen achter. Natuurlijk heb ik een voogd geregeld, mijn beste vriendin met haar gezin, maar het is mijn grote angst. Mede daarom wil ik graag een broertje of zusje voor haar, het liefst van dezelfde donor. Ik ben nu bezig in een tweede traject. Hopelijk gaat het de komende tijd lukken.

Vier miskramen

Het is heftig. Ik heb vier miskramen gehad, twee voordat ik Izzy kreeg en twee binnen mijn huidige pogingen. Al praat ik daar met vriendinnen over en krijg ik steun, uiteindelijk zit ik alleen thuis op de bank met die onrust in m’n lichaam. Ondanks het verdriet voel ik me gelukkig en houd ik vertrouwen in de toekomst. Mijn grootste wens is immers al uitgekomen, ik ben moeder.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Evelien Docherty, Fotografie: Kim Krijnen

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.