Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Slaapgebrek: zo ga je om met de gebroken nachten

Gebroken nachten zijn 'part of the game' met jonge kinderen in huis. Maar wanneer wordt dat slaapgebrek ongezond en hoe beperk je de schade?

Advertentie

Onlangs deden onderzoekers een opmerkelijke ontdekking: het slaaptekort van ouders houdt aan tot zes jaar ná de geboorte van het kind. In de eerste drie maanden na de geboorte van je kind is het het ergst. Vooral voor moeders. Zij slapen gemiddeld een uur minder per nacht dan ze vóór de zwangerschap gewend waren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warwick. Voor vaders blijft de schade beperkt. Zij verliezen gemiddeld 13 minuten slaap per nacht.

Consequenties

Een verstoorde nachtrust is niet alleen vermoeiend het heeft ook consequenties, vertelt slaapdeskundige Els van der Helm aan De Volkskrant. ‘Je aandacht, concentratie en geheugen verslechteren enorm. Ook ben je minder goed in staat om beslissingen te nemen en te bepalen wat relevant is en wat niet.’ En vaak heb je dat zelf niet eens door, zegt Van der Helm. ‘Mensen denken dat ze lekker bezig zijn op werk, maar de kwaliteit holt achteruit.’

Ontdek: Welk slaaptype is jouw dreumes?

Schade beperken

Wat kun je het beste doen tegen je slaaptekort? Drie tips van experts:

Advertentie
  1. Hanteer een vast slaapritme
    ‘Wakker worden gaat gepaard met een cortisolpiek. Die zorgt ervoor dat je op gang komt’, zegt Sakari Lemola, hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Warwick. ‘Slaap je een keer uit, omdat je vriend de ochtendshift op zich neemt, dan slaap je voorbij die piek en loop je zo’n shot energie mis. Vandaar dat je erg moe wakker wordt.’ Dus in plaats van de ochtenden af te wisselen kun je beter elk een vaste shift nemen. De een de ochtend, de ander de avond. Zeker als een van jullie een ochtendmens en de ander een avondmens is.
  2. Powernap
    Deskundigen zijn het erover eens dat korte powernaps het stressniveau verlagen en de productiviteit verhogen. Zo zijn piloten die een powernap van 26 minuten doen 34 procent geconcentreerder dan niet-dutters, volgens NASA-onderzoek. Van der Helm raadt een langer slaapje aan bij echte vermoeidheid. ‘Zet de wekker twee uur later, want dan pak je een volledige slaapcyclus van 90 tot 120 minuten. Dat is goed voor je geheugen want je hersencapaciteit herstelt zich. Word je ergens tussendoor wakker, sta dan op. Ga naar buiten om goed wakker te worden.’ 5 weetjes over de powernap
  3. Blijf niet aanmodderen
    De beste aanpak van je eigen slaaptekort is nog altijd ervoor zorgen dat je kind beter gaat slapen. Niet accepteren, maar oplossingen zoeken dus, meent Van der Helm. ‘Het beginnend ouderschap is al zo’n stressvolle periode, als je dan ook nog aanvaardt dat daar weinig slaap bij hoort, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Vaders en moeders kunnen angstig en depressief worden. En daar zijn je kinderen, relatie en werk ook niet bij gebaat. Je moet zo veel mogelijk steun vragen.’ Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

Bron: De Volkskrant Beeld: Shutterstock

 

Christine Spanjaard

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier