Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Blond meisje wast haar handen in de gootsteen van de keuken
door

Jak! 6x smerige plekken waar kinderen komen

De een houdt zich er niet zo mee bezig, de ander zeult zijn voorraad antibacteriële toetendoekjes overal mee naartoe voor je-kunt-niet-weten-wat. Behoor je tot de laatste groep? Kijk vooral even niet: dit zijn heel smerige plekken waar kinderen komen.

Advertentie

Lees ook: Handen wassen na het plassen

Wachtruimte

Is je opgevallen dat kinderen (de jouwe incluis) in de wachtruimte bij de huisarts alles in hun mond stoppen en aanraken? Tenzij de huisarts het speelgoed elke dag grondig schoonpoetst, is de kans groot dat de speelblokken en boekjes vol zitten met bacteriën.

Ballenbak

Peuters met luiers, kinderen met snottebellen of etensresten all over… Er wordt weleens gezegd dat een ballenbak meer bacteriën bevat dan een toiletbril. Niet aan denken, écht niet aan denken als je je kind vrolijk een duik in de ballen ziet maken.

Gootsteen

Newsflash: de gootsteen bevat duizend keer méér bacteriën dan de wc-pot. En dan hebben we het nog niet eens over de bacteriën die op de vaatdoek krioelen. Net als het handdoekje in de toilet. Het helpt om voor elke handenwasbeurt een schoon handdoekje te pakken (zet een mandje opgerolde exemplaren klaar). Nadeel is wel: nóg meer was.

Klaslokaal

Kampioen van de smerigste plekken voor kinderen is het klaslokaal. Vooral de schooltafels, schoolspullen (pennen en boeken), de kraan, de toiletdeuren en de schooltas spannen de kroon. Hè, bah.

Advertentie

Goed om te weten! Zo werkt het afweersysteem van je kind

Autostoeltje

Als we een euro kregen voor elke ’viezer dan het toilet’-zin die we tegenkwamen tijdens onze research voor dit artikel, kochten we daar antibacteriële handlotion van voor in de auto. Onderzoekers aan de universiteit van Birmingham ontdekten op elke vierkante centimeter van het autostoeltje zo’n (schrik niet) honderd bacteriën. En dat is dus het dubbele van het aantal bacteriën dat zich gemiddeld op een toiletbril bevindt.

Vloer

Pesticiden, fecale bacteriën, benzine: het zijn een paar van de vele gifstoffen die aan de onderkant van onze schoenen kleven. Waarmee we over de vloer lopen. Waarop baby’s rondkruipen en kinderen spelen (daarbij hun handen in hun mond stoppend). Een schoenenmand bij de voordeur lijkt ineens toch best een briljant idee.

Waarom vies worden goed is voor je kind

Is jouw kind vaker smoezelig dan schoon? Geen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat vies worden goed is voor het immuunsysteem. Bovendien neemt de kwaliteit van het spelen toe als kinderen weten dat ze vies mogen worden. Kinderneuroloog Maya Shetreat-Klein bevestigt: ‘Ze ontdekken en experimenteren dan zoveel meer. Bovendien worden kinderen nóg nieuwsgieriger en creatiever.’

Advertentie

Jak! Badeendjes en andere badspeeltjes zitten vaak vol schimmels

Bekijk ook: Stappenplan handen wassen 

Video: Dit is de beste manier om je handen te wassen.

Bron: PurewowBeeld: GettyImages