Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Tips van moeders tegen waterwratjes

Als je kind last heeft van waterwratjes ga je meestal googelen naar eventuele (alternatieve) oplossingen. Deze tips van collega-moeders zijn niet wetenschappelijk bewezen maar vallen in de categorie 'baadt het niet dan schaadt het niet'.

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratten (mollusca contagiosa) zien er anders uit dan gewone wratten. Het zijn bolvormige, huidkleurige bultjes en in het midden zit vaak een deukje of geel-witte verkleuring. Ze zijn hartstikke onschuldig, maar ook hartstikke besmettelijk. Ze worden namelijk veroorzaakt door een virusinfectie die behoort tot het pokvirus. Meestal blijven de bultjes klein en komen ze op één of meerdere plekken voor. Sommige kinderen hebben er twee, anderen wel honderd. Hoe dan ook is het irritant.

Advertentie

Check hier: Zo herken je waterwratten

Waterwratjes behandelen

Huis- en huidartsen doen vaak liever niets aan waterwratjes. De ervaring leert dat het weghalen van de bultjes pijn doet en meer kans geeft op littekens. Bovendien kunnen de wratjes terug blijven komen, zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus. Plus: je hoeft waterwratten niet te behandelen, omdat ze uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Als waterwratjes ontsteken kun je de huisarts hier het beste even naar laten kijken. Die kan eventueel een antibioticazalf voorschrijven.

Lees ook: Dit is de reden waarom artsen terughoudend zijn om kinderen antibiotica voor te schrijven

Tips van moeders

Maar wat nou als je niet wil wachten? Dan kun je ook een van deze tips proberen, die te vinden zijn op allerlei fora waar moeders elkaar steunen en helpen. Nogmaals, er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze ook werken, maar het kan ook weinig kwaad:

  1. Dagelijks sudocrème of talkpoeder in een dunne laag aanbrengen.
  2. Je kind baden met een washandje met havermoutvlokken erin.
  3. Je kind wassen met bad- of douche gel met (dode) zeezout mineralen en insmeren Calendula billenzalf.
  4. Twee keer per dag de waterwratjes aanstippen met een natgemaakt (school)krijtje.
  5. Drie keer per dag een beetje brandnetelthee mengen met bijvoorbeeld water of wat limonade.
  6. Elke dag Betadinescrub op de waterwratjes aanbrengen. Let op dat je hierbij niet de gezonde huid aanstipt. De scrub maakt de huid namelijk erg droog.
  7. Driemaal daags met Sterilon deppen (met een watje), hou dit mininaal 3 weken vol.

Heeft je kind uitslag? Bekijk hier onze handige rode vlekkenwijzer.

Bekijk ook deze tips van onze dermatoloog

Video: Dermatoloog dr. Leenarts legt uit: dit kun je doen tegen waterwratjes.