Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Verloskundigen voeren actie: ‘Einde thuisbevalling dreigt’

Verloskundigen in Nederland leggen maandag 23 mei hun werk neer. Ze komen in actie tegen een plan van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid om de financiering van de geboortezorg te veranderen. Die zou bij grote organisaties komen te liggen waardoor verloskundigenpraktijken het onderspit delven. Wat is er aan de hand?

Advertentie

Volgens het nieuwe plan, waarover de Tweede Kamer dinsdag 24 mei debatteert, sluiten zorgverzekeraars geen contracten meer met ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken en kraamzorgbureaus apart maar gaat al het geld naar één partij. In deze zogenoemde Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO) zijn de ziekenhuizen en gynaecologen de grotere partijen en staan zij vooraan als het gaat om geboortezorg. Verloskundigen vrezen dat zij met hun kleinere praktijken niet kunnen opboksen tegen de grote ziekenhuizen en dat die al het geld naar zich toetrekken.

Minder babysterfte

Volgens minister Kuipers wordt de zorg met de nieuwe regeling juist beter afgestemd met als doel minder babysterfte en worden budgetten beter verdeeld. Verloskundigen vrezen vooral dat zij afhankelijk worden van ziekenhuizen of hun praktijken zelfs moeten sluiten. Zwangeren hebben met de komst van de IGO’s volgens hen minder vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen en zwangerschappen en bevallingen zouden verder gemedicaliseerd worden. Er zijn al steeds minder thuisbevallingen en dat zullen er volgens de verloskundigen door deze nieuwe regelgeving nog minder worden.

Noodalarm

Verloskundigen, zwangeren en andere betrokkenen hebben zich verenigd in platform Noodalarm Geboortezorg. Zij zijn een petitie tegen het plan begonnen die inmiddels is ondertekend door 200.000 sympathisanten. In april waren er al demonstraties. 

Het platform vraagt de Tweede Kamer om zich uit te spreken voor het in stand houden van laagdrempelige verloskundigenzorg in de wijk, keuzevrijheid voor zwangeren, geen ingrijpende wijzigingen door te voeren in de bekostiging van de geboortezorg en te zorgen dat de komende vijf jaar deze beloftes worden nagekomen.

Advertentie

Bron: AD, Trouw en Noodalarm Geboortezorg – Beeld: ANP