Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vooral moeders hebben het zwaar na scheiding

Scheiden is lijden voor iedereen die erbij betrokken is. Vooral ouders met jonge kinderen hebben het moeilijk na een scheiding, en dan met name de moeders.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen.

Socioloog Jornt Mandemakers vergeleek in het onderzoek de gemoedstoestand van mannen en vrouwen, met en zonder kinderen, in de periode vlak voor, tijdens en na een echtscheiding. Zowel mannen als vrouwen gaven aan zich minder gelukkig te voelen in de jaren na een relatiebreuk, meldt Metronieuws.

Jonge ouders voelen zich het naarst

Maar het zijn ouders met jonge kinderen (0-6 jaar) die zich na een scheiding het naarst voelen. Als je jonge kinderen hebt, zijn de financiële gevolgen van een scheiding groter. Ook is er in die fase vanwege de kinderen intensief contact nodig tussen ex-partners en dat kan voor conflicten en frustraties zorgen.

Ieder jaar eindigen meer dan 30.000 huwelijken in een scheiding. Bij twee derde van de gevallen zijn kinderen betrokken.

Moeders geven hun leven lager cijfer

Vooral de moeders hebben het moeilijk na hun scheiding. Vrouwen met jonge kinderen ervaren de nadelige effecten van een stukgelopen relatie heftiger dan vaders. Zij geven hun leven zonder partner een lager cijfer dan gemiddeld. Ook voelen zij zich minder vaak gelukkig, zijn ze onrustig, neerslachtig en zenuwachtig.

Advertentie

LEES OOK: 5x Zo overleef je een scheiding

Zorgtaken vaak bij moeder

‘Dit effect is niet terug te vinden bij gescheiden vaders met jonge kinderen’, ziet Mandemakers. Waarom dat het geval is, is niet helemaal duidelijk. ‘Maar vrouwen lijden sowieso zwaarder onder een scheiding dan mannen. Daar komt bij dat de zorg voor jonge kinderen nog relatief vaak op de schouders van de moeder terecht komt. De combinatie van een scheiding, kinderen en zorgen om geld maken het extra moeilijk.’

Uit eerder onderzoek bleek al dat de beste manier om de nadelige effecten van een scheiding te verzachten een nieuwe relatie is. Maar juist voor jonge ouders is dat een lastige opgave.

LEES OOK: Scheiden, wat moet je allemaal regelen?

Advertentie

 

Auteur: Irene de Waal – bron: Metronieuws – foto: Shutterstock

 

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu