Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je kinderen niet moet dwingen om kusjes of knuffels te geven

Je kind op een verjaardag vragen om het bezoek uit beleefdheid een kusje te geven: lief toch? Maar volgens experts kun je dit beter niet doen. Kinderen moeten zelf kunnen bepalen hoe ze iemand begroeten.

Advertentie

Toestemming

Een foto op een Amerikaanse website maakt in één oogopslag duidelijk waarom. Op de afbeelding staat de tekst: ‘Ik ben vijf. Mijn lichaam is mijn lichaam. Dwing me niet om te kussen of te knuffelen. Ik moet leren om mensen daar toestemming voor te geven en als jij me daarbij helpt, kan dat mij voor de rest van mijn leven veilig houden.’

Tip: Dit boek heeft een vernieuwende, liefdevolle kijk op opvoeden, een aanrader.

 

Bron: A Mighty Girl

Kwetsen

Misschien vind je dat wat zwaar op de hand klinken, maar onderschat niet hoe belangrijk het is dat een kind dit leert. Irene van der Zande is expert op het gebied van persoonlijke veiligheid en zegt tegen CNN: ‘Als we kinderen dwingen om mensen tegen hun wil aan te raken – om ze niet te kwetsen – leren we ze dat hun lichaam niet echt van de kinderen zelf is. Ze moeten dan automatisch hun gevoelens over wat wel of niet goed voelt opzij zetten. Dit kan zelfs zulke ernstige gevolgen als seksueel misbruik hebben.’

Advertentie

Tip: heb jij je kind de onderbroekregel al geleerd? Doen!

Alternatief

De moeder die bovenstaand bericht deelde, wil duidelijk maken dat ze best snapt dat opa’s en oma’s graag kusjes krijgen. Ze vindt het dan ook fijn als haar kinderen dat doen, maar alleen als ze dat zélf beslissen. Volgens haar is het belangrijk om dit ook aan kinderen te vertellen.

Wil je kind liever geen knuffel of kusje geven? Dan kun je voorstellen om een high five of een handje te geven. ‘Het is belangrijk dat mijn dochter anderen met respect behandelt, maar ze mag zelf bepalen hoe ze dat doet. Als ze wél een knuffel geeft, is dat des te liever,’ sluit de moeder het bericht af.

Meer weten over etiquette? Check deze handige etiquette checklist, dit kun je volgens experts per leeftijd van een kind verlangen.

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock