Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

 
door

Waarom omikron niet zo erg is als je zwanger bent

Goed nieuws voor zwangere vrouwen: de omikronvariant van het coronavirus heeft de deltavariant verdrongen. Dit nieuws is positief omdat het erop lijkt dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is.

Advertentie

Een besmetting met de deltavariant leidde tot een hoger risico op een stilgeboren kindje. Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC vertelt aan RTL Nieuws dat zij, sinds de opkomst van de omikronvariant, de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen hebben over doodgeboren kinderen. ‘Ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes’.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van omikron bij kinderen? Hier moeten ouders op letten

Goed nieuws

Dat is goed nieuws, want eerder waarschuwden experts nog dat een coronabesmetting schade aan de placenta kan veroorzaken. Van zeker dertien baby’s die eerder dit jaar in de buik van de moeder waren overleden kon worden vastgesteld door Schoenmakers en zijn medeonderzoekers dat hun dood indirect kwam door het coronavirus. Geen van de moeders was gevaccineerd. Schoenmakers baseert dit op onderzoek dat hij deed naar doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden.

Geen toeval

Het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Pathology & Laboratory Medicine publiceerde onlangs een onderzoek waarin de gegevens van Schoenmakers en zijn mede-onderzoekers werden meegenomen. ‘Deze gegevens komen uit de periode voordat omikron dominant werd. Ons onderzoek werd eerst afgedaan als regionaal, maar nu is heel duidelijk dat dit geen toevallige bevinding was’, zegt Schoenmakers.

Advertentie

Bron: RTL NieuwsBeeld: GettyImages