Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Weeën in een helikopter: Inge moet voor haar bevalling van Terschelling af

Een zwangere die op een Waddeneiland woont, moet van het eiland af om te bevallen. Inge (24) zag op tegen de helikoptervlucht vanaf Terschelling en leerde verschillende ontspanningstechnieken. Ze is getrouwd met Stef (30), moeder van Liz Luna (1) en zwanger van nummer twee.

Advertentie

Lees ook: Amanda werd ingeleid en mocht rustig met de boot vanaf Terschelling

Relaxed

‘Ik zag tijdens mijn zwangerschap van Liz Luna nogal op tegen de tocht in de helikopter en was bang dat ik niet ontspannen genoeg zou blijven om de weeën op gang te houden. Mijn verloskundige aan de wal wees me daarom op hypnobirthing en ik leerde verschillende ontspanningstechnieken om zo relaxed mogelijk te blijven.

Lees ook: Ontspannen bevallen met hypnobirthing

Bekend gezicht

Ik ging bewust voor de controles naar het vasteland, omdat ik zelf wilde bepalen hoe mijn bevalling zou verlopen en ik mijn eigen zorgverleners wilde kiezen. Dat wordt lastig als je op een eiland woont: omdat je met de helikopter naar het ziekenhuis komt, wordt je bevalling automatisch medisch, dat is een verzekeringskwestie. De dienstdoende klinisch verloskundige is er dan bij.

Ik wilde graag een bekend gezicht aan mijn bed. Dan kom je dus uit bij een verloskundige aan de wal, die voor jou naar het ziekenhuis komt. Ik bleek de eerste Terschellinger vrouw ooit die voor die optie koos. De huisarts keek er dus vreemd van op, maar vond het gelukkig prima. Vlak voor de uitgerekende datum zijn we in het huis van mijn broer in Leeuwarden getrokken om de bevalling af te wachten.

Lees ook: Ziekenhuisbevalling, wat kun je verwachten?

Net als thuis

Toch blijft het gek dat je het eiland af moet om je baby te kunnen krijgen, al snap ik goed dat dit de regels zijn. Maar je hebt wél invloed op het verloop van de rest van je bevalling. Dat probeer ik aanstaande ouders duidelijk te maken in de hypnobirthingcursussen die ik nu zelf geef. Ik heb inmiddels de eerste paar koppels wegwijs mogen maken.

Advertentie

Er zijn steeds meer aanmeldingen, al loopt het nog niet storm, het blijft voor veel mensen toch iets zweverigs. Maar ik heb de cursus helemaal afgestemd op de nuchtere eilanders en de omstandigheden hier. De voor hypnobirthing zo kenmerkende ademhalingstechnieken zijn maar een klein onderdeel; ik geef vooral voorlichting over alle keuzes die je hebt rondom bevallen en je kraamtijd.

Verbindende factor

Het liefst blijf ik straks voor mijn tweede bevalling thuis, in bad en in mijn eigen vertrouwde omgeving. Ik heb er weleens over gedacht om dat ook gewoon te doen, stiekem, en ik denk dat mijn man en ik dat best kunnen samen. Maar ik wil het risico niet lopen.

De wens om thuis te bevallen, geldt voor veel meer Terschellinger vrouwen, omdat hun hele familie Terschelling in het paspoort heeft staan bijvoorbeeld. Beval je in het ziekenhuis, dan staat er Leeuwarden of Sneek en dat voelt toch anders.

Toch ken ik niemand die het uiteindelijk ook gedaan heeft. De tocht naar de wal is iets dat ons jonge moeders verbindt, en dat vind ik een mooi idee.’

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Neeltje Huirne, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.