
Goed om te weten: zó draag je een autogordel tijdens je zwangerschap
Het is verplicht om een autogordel te dragen tijdens het autorijden. Oók als je in verwachting bent en je buik steeds groter wordt of zelfs op ontploffen staat. Maar is dat niet gevaarlijk, zo'n band over je steeds dikker wordende buik? 5 dingen die je moet weten.
-
Autogordel dragen
Tijdens de zwangerschap moet je een autogordel op de normale manier blijven dragen. De gordel loopt dan horizontaal over de onderbuik en diagonaal over je bovenlichaam. Hoewel vaak anders wordt gedacht: dit is niet gevaarlijk voor je baby. Maak dus niet de fout om het bovenste deel van de gordel onder je arm te doen, voor meer comfort. Dit vermindert de algemene veiligheid en kan bij een ongeluk ernstig letsel veroorzaken.
-
Cijfers
Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van de ‘standaard’ driepuntsautogordel het risico op een dodelijk ongeluk in de bijrijder- en/of passagiersstoel met 45% vermindert en het risico op ernstig letsel met 50% wegneemt. Always buckle up dus.
-
Stevig maar niet strak
Wat betreft de strakheid van de gordel: het deel van de gordel dat over je bovenlichaam valt moet stevig rusten op het sleutelbeen tussen de nek en schouder. Niet te los en niet te strak, zodat de gordel tijdens het autorijden goed op z’n plek blijft en niet over je lichaam (en dus ook je buik) heen en weer beweegt.
-
Vruchtwater als stootkussen
Zorg er voor dat het heupgedeelte van de autogordel zo laag mogelijk onder je buik zit. Mocht er toch wat gebeuren, dan wordt de baby beschermd door het vruchtwater om hem heen. Dit werkt als een soort stootkussen. Doordat het vruchtwater in de laatste maand van je zwangerschap wat minder wordt, loopt je baby in deze periode iets meer kans op verwondingen bij een ongeluk. Maar ook dan blijft het belangrijk om een autogordel op de juiste manier te dragen.
-
Airbag
Hopelijk ben je nog nooit in aanraking gekomen met een airbag tijdens het autorijden, maar het is goed je te beseffen dat deze er is én hoe hij zich ontvouwt mocht er een ongeluk gebeuren. Hoewel uit onderzoeken blijkt dat een uitklappende airbag geen risico vormt voor een ongeboren baby, kan het wel verstandig zijn om – als je zelf rijdt – het stuur ietwat te verstellen zodat – mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren – de airbag je buik niet met volle vaart raakt.
Ook interessant:
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Babygaga – Beeld: Getty Images