Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouderschap onderzoek
door

Ouders werken steeds meer maar willen dat eigenlijk niet, blijkt uit ons jubileumonderzoek

Ouders besteden meer tijd aan werk en carrière dan in 2015, terwijl ze eigenlijk liever minder uur zouden willen werken. Hierdoor zien ze hun kinderen minder en hebben ze minder tijd voor zichzelf. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en onderzoeksbureau Choice onder meer dan duizend (aanstaande) ouders.

Advertentie

Werk, tijd doorbrengen met je kinderen en me-time in balans houden: het is en blijft een struggle voor veel ouders. Uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat ouders nu meer tijd aan hun werk en carrière besteden dan in 2015 (52% vs 39%). Het liefst zouden zij dat minder doen (85% versus 50% in 2015).

Lees ook: Ouders maken vaker gebruik van kinderopvang

Maximaal 28 uur

In vergelijking met 2015 zijn meer ouders werkweken gaan maken van 29 uur of meer (48% vs. 29%). Maar hun voorkeur ligt bij een werkweek tussen 17 en 28 uur om zo meer tijd over te houden voor wat echt belangrijk voor ze is. Werk is voor veel ouders (65%), zeker in deze tijden van inflatie, een noodzakelijke bron van inkomsten.

Hoofdredacteur Hilde Tholen: ‘Ouders hebben structureel een gevoel van te weinig tijd, voor hun kind(eren) en zichzelf. Dat beeld zien wij ook terug. Ouders die worstelen met een burn-out, puzzelen over de verdeling van zorg en tijd voor jezelf. Ook zien we een grotere interesse in onderwerpen als zelfzorg, zelfontplooiing en balans.’

Vriendschappen onderhouden

Ook het onderhouden van vriendschappen blijft een obstakel en is in 2022 volgens ouders nog lastiger geworden. De sociale activiteiten nemen vaker af door het ouderschap dan in 2015. Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu: ‘Dat schuurt, want ouders zien ook dat vrije tijd met gelijkgestemden positief bijdraagt aan een gevoel van ontspanning, betere mentale- en fysieke gezondheid en minder onzekerheid.’

Advertentie

Lees ook: ‘Krijg je kinderen, dan is één ding zeker: je vriendschappen veranderen drastisch’

Toegeeflijker

En die onzekerheid hebben veel ouders. Zo geven de ouders van nu zichzelf als opvoeder een minder hoog cijfer dan dat ze zeven jaar geleden deden. De meerderheid geeft aan dat dit komt omdat ze toegeeflijker zijn in de tijd die ze wél doorbrengen met hun kinderen. Terwijl ze zichzelf als ouder meer zouden waarderen als ze consequenter zouden zijn. Ook geven veel ouders aan vaker speelgoed te kopen waar zij zelf niet achter staan (8% in 2015 vs. 13% nu).

Minder druk

Qua opvoeding willen de ouders van nu hun kinderen meer zelfvertrouwen, steun en autonomie meegeven. Ze zetten minder druk op hun eigen kinderen dan in 2015 (25% vs. 34%). ‘We zien ook een afzwakking van de behoefte om je kind op te voeden met het idee dat ze later succesvol moeten zijn. Belangrijke waarden die ze hun kind wél willen meegeven zijn: zelfvertrouwen, steun, autonomie en duurzaam leven’, aldus Tholen.

Later ook niet fulltime

De resultaten van ons onderzoek sluiten aan bij een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat ook net nu naar buiten komt. Uit dat rapport, met de titel ‘Eens deeltijd, altijd deeltijd’, blijkt dat de meeste moeders parttime blijven werken zodra de kinderen ouder worden. Meer geld is voor hen geen reden om meer te gaan werken.

Beeld: GettyImages

Advertentie

Danique Beijer

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten