Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Bad melk
door

Zeep maken of doneren: dit kun je óók doen met overgebleven moedermelk

Heb je nog moedermelk in je vriezer liggen en er geen bestemming voor? Je kunt er meer mee doen dan het alleen als voeding gebruiken. Wij zetten de opties op een rijtje:

Advertentie

Lees ook: Alles wat je wilt weten over moedermelk

 1. Maak zeep van restjes moedermelk

   

  Dit bericht op Instagram bekijken

   

  Een bericht gedeeld door Motherly (@mother.ly)


  Dat moedermelk goed is voor baby’s weten we allemaal. Maar wist je dat er in moedermelk ook een stoffen zitten die kunnen helpen bij uitwendige kwaaltjes bij jou of anderen? Maak van een restje moedermelk bijvoorbeeld stuk zeep. In het bovenstaande filmpje wordt uitgelegd hoe je dat doet. Met deze zeep loopt ieder gezinslid straks rond met een babyzacht huidje.

 2. Doneer moedermelk aan een andere baby

  Je kind aan de borst: voor veel vrouwen een ideaalplaatje, maar niet voor iedereen even haalbaar. Je kunt er daarom ook voor kiezen om moedermelk te doneren aan moeders die hier graag gebruik van maken. Lees ook: ‘Alleen de eerste keer dat ik Lily de donormelk gaf, voelde het vreemd’

 3. Doe een scheutje in bad

  Heb je veel moedermelk over? Gebruik dan eens wat moedermelk in het badje van je baby. De voedingstoffen in moedermelk zijn heel goed voor de huid van jouw kind. Moedermelk helpt vaak ook goed bij uitslag of eczeem. Het proberen waard!

  Advertentie

  Ook interessant: Werken en kolven: hoe pak je dat aan?

 4. Pap of pannenkoeken maken

  Niet vies van je eigen moedermelk verwerken in eten? Gebruik je eigen melk dan eens in pannenkoekbeslag of maak er ontbijtpap mee. Kinderen vinden het vaak heerlijk. Zou je het zelf ook eten?

  Lees ook: Melkproductie verhogen, deze tips kunnen helpen

 5. Oog- of neusdruppels

  Heeft je kind last van een verstopte neus of verkoudheid? Dan kun je moedermelk gebruiken om dit te verhelpen. Druppel wat moedermelk in de neus van je kind. De melk zorgt er niet alleen voor dat de neusholtes worden schoongemaakt maar is ook een beschermingsfactor. Bij plakkerige ogen helpt moedermelk overigens ook: een paar keer per dag een aantal druppels melk in de ooghoek kunnen voor verlichting zorgen.

  Ook interessant: Last van waterpokken? Deze tips van andere ouders helpen

  Advertentie
 6. Maak gezond ijs van moedermelk

  Heeft je kind last van doorkomende tanden? Dan kun je ervoor kiezen om ijsjes te maken van moedermelk. Zoek een leuke vorm, giet de melk erbij en steek er een ijsstokje (of desnoods een plastic lepel) in. Paar uur in de vriezer en ta-daa gezond ijs van moedermelk. Klaar om je kind wat verlichting te bieden.

 7. Laat een DNA-sieraad met moedermelk maken

  Helemaal bijzonder om te krijgen zijn DNA-sieraden. In een DNA-sieraad kun je moedermelk, navelstreng of haar van je kind laten verwerken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Edelsmederij Elize voor mooie zilveren en en gouden moedermelksieraden.

Beeld: GettyImages

Geef je borstvoeding? Deze producten kunnen helpen:

Ouders van Nu product – Zwangerbox & Babycadeau

Ouders van Nu

Zwangerbox & Babycadeau

GRATIS
Vraag aan