Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? 7 dingen waar iedereen een mening over heeft - maar je je geen bal van aan moet trekken

Ouderschap gaat gepaard met meningen, groepsdruk, moeilijke beslissingen en ongevraagde adviezen. Hetzelfde geldt voor je zwangerschap. Als nieuwbakken moeder kun je uiteraard luisteren naar al die goedbedoelde tips, maar trek vooral je eigen plan als het om deze 7 of andere onderwerpen gaat.

Advertentie
 1. De kinderwagen

  Weet je al welke kinderwagen jullie willen kiezen? Ga je voor een nieuwe Bugaboo of Joolz of kiezen jullie voor een tweedehands exemplaar? Want je scheel betalen aan een transportmiddel voor je baby, hoeft natuurlijk niet per se. (Lang leve Marktplaats en budgetmerken!) Kun je je zo’n merkkinderwagen veroorloven en word je er blij van? Doe je ding. Geef jij niks om merken of heb je er het geld niet voor? Laat je niet gek maken en ga gewoon lekker voor die budgetwaggie.

 2. Het geboorteplan

  Vrijwel iedere zwangere vrouw krijgt de vraag van haar vriendinnen, familie, collega’s en vage kennissen: wat staat er in je geboorteplan? Net zoals met mode, zijn er ook trends in geboorteland. Op dit moment is het bijvoorbeeld hot en happening om zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Thuis, zonder medische ingrepen, met een doula én een zoutlamp (geen grap!). Luister naar alle goedbedoelde adviezen, maar laat je vervolgens goed informeren door je verloskundige of arts over de voor- en nadelen van iedere bevalmethode en doe dan gewoon wat voor jou het beste voelt en bij jouw situatie past.

  Lees ook: Dit zijn dé bevallingstrends van dit moment

 3. De zwangerschaps- en bevallingsgarderobe

  Tegenwoordig ligt er een hoop druk op vrouwen om er tijdens en zelfs vlak na de zwangerschap stunning uit te zien. Terwijl de meeste vrouwen zichzelf dan niet bepaald woest aantrekkelijk vinden. Opgezwollen enkels, een buik formaatje Boeddha, pukkels, pigmentvlekken: het zijn zomaar een aantal factoren waardoor je als je voor de spiegel staat, vooral ‘mweh’ denkt. Laat je dus niets aanpraten. Als je totaal geen zin hebt om er fi- fa- fabulous uit te zien en in de hipste zwangerschapsmode te lopen – laat staan gestyled in je kraambed te leggen –  trek gewoon die fijne zwangerschaps-onesie van de Lidl aan. Een baby ter wereld brengen is al zwaar genoeg.

 4. Je voeding

  Natuurlijk: gezond eten is belangrijk. Al helemaal als je zwanger bent. Maar negen maanden geen alcohol en rauw vlees is al moeilijk genoeg, dus waarom zou je je dan ook nog eens druk maken of iets wel biologisch, linksgedraaid, lokaal en volledig vers is? Om nog maar te zwijgen over de mensen die zeggen dat je vooral niet te veel moet eten om ervoor te zorgen dat je straks snel je zwangerschapskilo’s kwijtraakt. Verwen jezelf vooral af en toe met wat lekkers zoals chocolade of chips. En gaat de hele verpakking leeg, hopelijk heb je ervan genoten.

  Advertentie

  Lees ook: 11 uitspraken van mensen die overduidelijk niet in jouw schoenen staan

 5. Zwangerschapsyoga

  Of je nu iedere ochtend de zonnegroet doet of dat je nog nooit een stap in een yogaschool hebt gezet, zwangerschapsyoga lijkt voor iedereen essentieel te zijn en de voordelen zijn ein-de-loos. Een kalme, rustige baby die slaapt als een zonnetje, een pijnloze en soepele bevalling… Echt een aanrader, hoor je van de een na de andere inmiddels bevallen vrienden. Maar back to reality: je moet er wel zin in hebben. En die beloftes met een korreltje zout nemen. Zwangerschapsyoga is vooral leuk als je mede-aanstaande moeders wil ontmoeten of als je nog een heel klein beetje aan beweging wil doen tijdens je zwangerschap. Als het niet jouw ding is, wees dan niet bang om de lesjes te skippen. Zoveel mis je nou ook weer niet.

 6. Borst versus fles

  Iedereen, jawel, íedereen zal een mening hebben over jouw (voorgenomen) keuzes als je baby er is. Wasbare of wegwerpluiers, wel of niet vaccineren volgens het schema en gegarandeerd ook over het feit of je borst- of kunstvoeding wilt gaan geven. Overweeg de opties, luister naar het advies, maar neem uiteindelijk zelf je beslissingen. Als iets goed voor jou voelt, is dit ongetwijfeld ook goed voor je baby.

  Lees ook: Bakerpraatjes over de zwangerschap

 7. IQ boosten

  Heb je al Mozart gespeeld voor de baby in je buik? Of Nijntje in vijf verschillende talen voorgelezen? Er zijn boeken volgeschreven over dingen die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van het IQ van ongeboren baby’s. Overigens meestal wetenschappelijk totaal niet onderbouwd. Maar wil je een poging doen om een slim kind op de wereld te  zetten door te luisteren naar muziek: go for it. Luister je liever naar muziek terwijl je je buik zachtjes aait om zo de band met je ongeboren baby te versterken. Heel goed idee!

Heerlijk! 16x de meest hysterische, grappigste en raarste reacties op jullie zwangerschap

Advertentie

Bron: All womens talk – beeld: Getty Images