1. Virtual reality
Dat kijken naar mooie beelden angst en pijn kan verminderen, is al lang bekend. Daarom zie je in sommige ziekenhuizen verloskamers met prachtig fotobehang. En daarom leer je visualisatie-oefeningen bij hypnobirthing en mindfulness, waarmee je zelf fijne beelden creëert in je gedachten.
Vanuit dit idee is ook de VR-bril voor de bevalling ontworpen. Daarmee kun je naar verschillende 3D-omgevingen kijken, zoals een strand of de bergen. Onderzoek laat zien dat dit voor lagere pijnscores zorgt. Hoewel sommige vrouwen wat misselijk kunnen worden van de bewegende beelden...
In Geboortecentrum Sophia in Rotterdam kun je al gebruikmaken van een VR-bril. En de verwachting is dat de VR-bril binnenkort in meer ziekenhuizen worden aangeboden. Lijkt kijken naar mooie beelden jou een fijne afleiding tijdens de bevalling? Dan kun je natuurlijk ook je vakantiefoto-album op je mobiel even checken voor dromerige vakantievideo's.
Lees ook: Meer vormen van natuurlijke pijnverlichting
2. De postpartum doula
Voor 2025 hebben kraamzorgorganisaties zich het doel gesteld om iedere kraamvrouw minimaal 24 uur kraamzorg te kunnen bieden. Veel minder dan de standaard 49 uur, en dat is vaak al kunst en vliegwerk. Vanwege personeelstekort kunnen kersverse ouders niet meer altijd het aantal uren kraamzorg krijgen dat ze het liefst zouden willen, en is 8 dagen kraamzorg vaak niet haalbaar. Ook wordt steeds vaker beeldbellen ingezet in plaats van een kraamverzorgende in huis.
Ondertussen is de postpartum doula in opkomst. Zij is geen kraamverzorgende, maar ondersteunt gezinnen in de kraamweek met bijvoorbeeld verse maaltijden, kraammassages en een luisterend oor. Oftewel: de niet-medische, maar wel heel fijne aandacht waar kraamverzorgenden steeds minder tijd voor hebben. Eén nadeel: je moet deze zorg zelf betalen, en dat kost beduidend meer dan de eigen bijdrage voor kraamzorg.
3. De bevalkam
Zit er al een kam in je vluchttas? Niet om tijdens de bevalling je haar selfieproof te maken, maar om in te knijpen tijdens de weeën. Dat leidt af van de weeënpijn en als de tanden van de kam in je handpalm prikken, maak je pijnstillende endorfine aan.
Deze truc bestaat al eeuwen en komt oorspronkelijk uit de acupressuur, maar birthfluencers gooiden de kam op social media en in 2025 slingert-ie vast in alle verloskamers rond. Er zijn hele dure houten bevalkammen te koop, maar een simpel zakkammetje van de drogist werkt net zo goed.
4. De bevallingsverwerkingsspecialist
In Nederland kijkt 1 op de 5 moeders met een negatief gevoel terug op haar bevalling, en voor 1 op de 10 was het zelfs ronduit traumatisch. Wil je hulp bij het verwerken van je bevalling? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Maar er zijn ook verloskundig coaches bij wie je hiervoor terecht kunt.
Deze verloskundigen zijn opgeleid tot bevallingsverwerkingsspecialist, en hun kennis over de bevalling en de geboortezorg kan een groot voordeel zijn bij het helpen begrijpen van je trauma.
Deze verlengde nazorg door een verloskundige kan vaak volledig worden vergoed door de zorgverzekering. In oktober 2024 begon het Gelre ziekenhuis in Arnhem als eerste met het bevalverwerkingsspreekuur bij een klinisch verloskundige. Hopelijk volgen er in 2025 meer ziekenhuizen.
5. Matrescentie
Een zwangerschap, bevalling en baby veranderen zo'n beetje je hele leven, inclusief je lijf en brein. De overgang naar het moederschap heet ook wel matrescentie, omdat het vergelijkbaar is met de periode van adolescentie, waarin je van een kind verandert in een volwassene.
Mede door het verschijnen van de boeken Moederteit van Lucy Jones en De verwachting voorbij van Mirjam Meek, komt er langzaam meer bekendheid rond matrescentie. Online zijn hier en daar al cursussen te vinden met aandacht voor de mentale kant van moeder worden.
Aandacht voor dit onderwerp is ook hard nodig in de geestelijke gezondheidszorg, zegt het Trimbos Instituut. Uit onderzoek blijkt dat veel moeders in de eerste 6-12 maanden last hebben van stress en psychische klachten. Matrescentie mag in 2025 een flinke spotlight krijgen. En de nieuwe moeders? Een dikke knuffel.
Bronnen: Amazingerasmusmc.nl, ZN.nl, Gelreziekenhuizen.nl, RTL.nl