Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwangeren met geldproblemen nemen minder of geen kraamzorg

Kraamzorg is vaak te duur voor minima, waardoor ze steeds vaker aangeven minder of zelfs helemaal geen kraamzorg te willen. Dat merken verloskundigen en kraamverzorgenden in gesprekken met de zwangeren.

Advertentie

Zwangeren met geldproblemen geven steeds vaker aan dat ze minder of zelfs helemaal geen kraamzorg willen omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Dat merken verloskundigen en kraamverzorgenden in gesprekken met de zwangeren. Beroepsverenigingen vinden dat de eigen bijdrage moet worden geschrapt. Dat schrijft Het Parool.

Zie ook: Kraamzorg regelen, hoe doe je dat?

Ruim 110 euro

Kraamzorg is niet verplicht, maar verloskundigen adviseren wel om er gebruik van te maken, desnoods met minder uren. Wie geen aanvullende verzekering heeft, betaalt dit jaar een eigen bijdrage van 4,70 per uur. Neem je het minimale aantal uren van 24 uur kraamzorg af, dan ben je dus ruim 110 euro kwijt. In 2023 wordt deze eigen bijdrage nog iets hoger: deze stijgt dan naar 4,80 per uur. 24 uur kraamzorg kost je dan dus ruim 115 euro.

Tip

Je mag zelf kiezen welke kraaminstelling je inschakelt, maar check altijd even of je zorgverzekeraar afspraken heeft met het bureau van jouw keuze. Dan weet je zeker dat de kraamzorg vergoed wordt (op de wettelijke eigen bijdrage na).

Meer ongelijkheid

Als vrouwen wegens financiële problemen minder of helemaal geen kraamzorg willen, kan dat problemen geven. Gemiste kraamzorg leidt vaker tot een slechtere start van moeder en kind. De kraamverzorgende helpt niet alleen bij het op gang brengen van de borstvoeding, maar signaleert bijvoorbeeld ook als het niet goed gaat met de baby of de moeder. Als pas bevallen moeders met financiële problemen minder of zelfs helemaal geen kraamzorg krijgen, leidt dit tot meer ongelijkheid, stellen de zorgverleners.

Lees meer: Kraamtranen, hoe ga je ermee om?

Veel stress

‘De eigen bijdrage is te veel voor mensen die in de financiële problemen zitten, horen we terug tijdens onze intakegesprekken met zwangeren’, zegt Lucienne Bakker van het Kraamzorg Samenwerkingsverband Amsterdam, waarin zestien kraamorganisaties samenwerken in Het Parool. ‘Het geeft veel stress – vooral bij zwangeren in een kwetsbare situatie. En dat zijn nou juist de mensen die extra veel baat hebben bij kraamzorg.’

Bron: NOSBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu