Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuter 1,5 jaar oud

Je kind wordt het komende halfjaar steeds zelfbewuster en oefent zijn eigen willetje. Ook valt er steeds meer te spelen en te doen. Je peuter van 1,5 jaar kan al tekenen, in boekjes bladeren en hoge torens bouwen (om ze vervolgens weer om te gooien).

Advertentie

Peuter 1,5 jaar oud: kijk eens wat ik kan

In deze fase krijgen kinderen steeds meer evenwichtsgevoel en de coördinatie wordt beter, hierdoor vallen ze minder. Ze gaan lopen combineren met andere handelingen. Dingen onder de arm meenemen of achter zich aan trekken. Het lopen gaat steeds zelfverzekerder. Knieën zijn licht gebogen, schouders gaan meer naar achteren en de armen meer gestrekt langs het lichaam; de voeten worden platter neergezet.

Je peuter van 1,5 jaar kan nu ook leren de trap zelf op te lopen. Laat hem eerst een voetje op de tree zetten en dan de tweede voet erbij. Blijf wel altijd achter hem lopen. Elke afleiding haalt hem uit zijn concentratie, waardoor hij kan vallen.

Tip: Hier vind je verschillende traphekjes

Peuter 1,5 jaar: zelf doen

Je peuter van 1,5 jaar gebruikt zijn handen niet meer alleen om iets te pakken, maar ook om dingen om te rollen en om te draaien. Zijn fijne motoriek is volop in ontwikkeling. Hij wordt steeds handiger. Geef je hem een borstel, dan kan hij zijn eigen haar of dat van jou borstelen. Met een beetje hulp wast hij zelf zijn handjes en gezicht. Ook kan hij met een beetje moeite een bal gooien. Ertegen schoppen lukt nog beter.

Advertentie

Bronnen: Icare JGZ, Kind & Gezin, Kindergarden

Klusjes per leeftijd

Je kunt zijn motoriek stimuleren door hem kleine huishoudelijke klusjes te laten doen, zoals samen de was opvouwen of stof afnemen. Je kind vindt het bovendien heel gezellig om dit samen met jou te doen. Check hier welke huishoudelijke klusjes bij welke leeftijd passen.

tip

Peuter 1,5 jaar: minder afhankelijk

Je peuter kan steeds beter korte tijd zonder jou. Hij vertrouwt erop dat je terugkomt als je weggaat, dus kun je hem best eens bij anderen achterlaten die hij goed kent. Het is gezellig voor een kind om met andere kinderen te zijn. Ze doen elkaar na en stimuleren elkaar. Dat is heel leerzaam voor ze.

Peuter 1,5 jaar: lastige gevoelens

Je kind staat aan het begin van de peuterpuberteit. Hij beseft dat hij een eigen persoon is, die niet langer één geheel is met papa en mama. Zijn eigen wil moet hij oefenen en dat doet hij bijvoorbeeld door vaak nee te zeggen. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen aanhankelijkheid, afhankelijkheid en zelfstandigheid. Lastig voor jullie allebei, want de ene keer wil hij dat je hem helpt met aankleden en de volgende keer ineens niet meer.

Zijn humeur wordt wisselvallig, maar niet om jou dwars te zitten. Dat is best lastig voor hem en geduld is belangrijk. Hij komt geregeld met je in conflict en wordt dan heel boos. Dit laat hij merken met zijn hele lijf: hij laat zich vallen, gilt, schopt en slaat. Dit komt omdat hij zijn boosheid nog niet onder controle heeft. Luchtig reageren op zijn buien is het best.

Sommige kinderen gaan, uit frustratie, met hun hoofd bonken. Het is een uiting van onmacht waar je je geen zorgen om hoeft te maken. Als je kind beter leert praten en beter kan vertellen wat hem dwars zit, verdwijnt dit.

Peuter 1,5 jaar: voorbeeld en structuur

Een peuter van 1,5 jaar oud kan nog niet gehoorzaam zijn. De prikkel om nieuwe dingen te ontdekken, is sterker dan jouw verbod. Toch is het goed om hem jouw regels en grenzen te blijven vertellen. Regels geven hem steun en structuur en dat is fijn voor een kind dat zo veel meemaakt op een dag.

Jij bent het grote voorbeeld voor je kind en hij probeert je dan ook in alles na te doen. Dat zie je terug in de manier waarop hij speelt en praat. Hij leert door het kopiëren van jouw gedrag hoe hij met anderen om kan gaan. Ben jij vriendelijk en behulpzaam, dan neemt hij dit gedrag van je over. Hij kan op deze leeftijd ook al simpele taakjes begrijpen. Stel je kind vragen en geef hem kleine opdrachtjes: ‘Waar is je jas?’ en ‘Ga je jas maar halen.’ Prijs hem uitbundig als hij iets goed gedaan heeft.

Tip: wil je een sociaal kind, stimuleer hem dan om contact te zoeken met andere mensen. Laat hem bijvoorbeeld met de koektrommel rondgaan als er bezoek is en geef complimenten als hij dat doet.

Peuter 1,5 jaar: oefenen met klanken

Na ongeveer 1,5 jaar heeft je kind al een woordenschat van zo’n vijftig woordjes. Het kan zijn dat hij al zinnen van twee woorden kan maken; ‘mama weg’. Hij gaat ook begrijpen dat ‘niet’ en ‘nee’ ontkennend zijn. Verder is hij vooral hard aan het oefenen om te leren hoe je de verschillende klanken in onze taal precies moet maken. Want iedere spraakklank vereist nu eenmaal een specifieke stand van de lippen, de tong en het gehemelte. Moeilijke klanken zijn bijvoorbeeld de ‘s’ en de ‘r’. Soms heeft je kind deze pas goed onder de knie als hij 5 is. Veel kinderen gebruiken een ‘t’ in plaats van een ‘k’ en verruilen de ‘l’ voor een ‘j’. Lees hier meer over de spraakontwikkeling van peuters.

Peuter 1,5 jaar: eigenwaarde

Op het gebied van praten bereikt hij in deze periode een mijlpaal. Hij leert zijn eigen naam zeggen en praat over zichzelf in de ik-vorm. Dit geeft hem een sterker gevoel van eigenwaarde. Soms uit hij zich op een agressieve manier: als een ander kind zijn speelgoed dreigt af te pakken, kan hij gaan slaan en krabben. Hij moet nog leren dat hij zich ook op een aardige manier kan weren.

Peuter 1,5 jaar: lichamelijke ontwikkeling

Na het eerste levensjaar van je kind is de hele snelle groei er een beetje uit. Als dreumes (dus in zijn tweede levensjaar) groeit hij nog ongeveer 12 centimeter. Qua gewicht komt er nog ongeveer 3 kilo bij in dit jaar. Dat komt meestal omdat je kind als dreumes een stuk minder gaat eten en veel actiever is dan een baby. Zijn hoofd is niet meer zo groot in vergelijking met zijn lichaam en het babyachtige is nu echt verdwenen.

Sommige kinderen hebben op deze leeftijd al bijna een compleet melkgebit, op de achterste kiezen na. Een volledig melkgebit telt acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen. Poetsen is extra belangrijk en te veel hapjes en drankjes kunnen het glazuur aantasten. Geef je kind daarom geen beker met vruchtensap binnen handbereik.

Op het consultatiebureau wordt je kind nu op een stoeltje of staand gewogen. Behalve het gewicht wordt ook het horen en zien gecontroleerd. Voor zijn ontwikkeling is het belangrijk dat zijn oren en ogen goed werken.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per half jaar ongeveer kunt verwachten.


Commercieel – Prenatal – Offer – Little Dutch trein

Little Dutch trein

Inclusief 2 wagentjes, 2 boompjes, 4 poppentjes, hondje, kiosk en bagage
Vind je hier