Moet je kinderen altijd evenveel cadeaus geven?
Een vraag die veel ouders zich weleens zullen stellen. Als je meer dan één kind hebt, is het moeilijk om de een wel iets te geven en voor de ander niks te kopen. Dat is zielig voor het andere kind. Maar voelt het kind dat ook wel zo? Pedagogen kijken daar anders tegenaan. Als je iedere keer wanneer de één een cadeau krijgt, de ander ook iets geeft, gaat hij dat heel normaal vinden. Krijgt hij dan een keer niets, dan is hij teleurgesteld of boos. Als je kind iets wil, is het daarom aan jou om daar ja of nee op te zeggen. Je kind leert zo ook om blij te zijn dat een ander iets krijgt wat hij graag wilde hebben.
Tip: Zin om weer even de diepte in te gaan en een fijn opvoedkundig boek te lezen? Dit is een aanrader.
Leren omgaan met teleurstellingen
Als je telkens aan je kind toegeeft, dan weet hij dat – wanneer hij lang genoeg zeurt – toch zijn zin krijgt. Zo laat je je sturen door je kind. Wanneer deze zijn eigen grenzen kan bepalen wordt het een chaos. Een kind moet met teleurstellingen om leren gaan. En dat geldt niet alleen voor het geven van cadeaus maar ook bij alle andere vormen van aandacht.
Tip: zo leer je je kind omgaan met teleurstellingen.
Geboorte nieuwe baby
Er is een uitzondering. Bij de geboorte van een nieuw broertje of zusje is het wel slim om je andere kind(eren) een kleinigheidje te geven. Dat geldt ook als je zelf op kraamvisite gaat. Het oudere kind(eren) is namelijk gewend alle aandacht te krijgen. Nu gaat die aandacht uit naar de baby. Als je bij zo'n gebeurtenis het oudere kind geen aandacht geeft, een cadeau is ook een vorm van aandacht, versterk je de jaloeziegevoelens. Een nieuw broertje of zusje krijgen, is natuurlijk wel iets anders dan een verjaardag.
Wat ouders wel eens vergeten is dat ze soms te veel met hun kind onderhandelen. Misschien is het de angst dat hun kinderen iets te kort komen. Of willen ze tippen aan andere ouders. Maar waarom zou je je kind altijd zo veel geven? Ben je dan de liefste, beste of hipste?
Cadeaus geven baby: 0-1 jaar
Baby's hebben het nog helemaal niet door als ze minder krijgen dan een ander kind. Wanneer hun grote broer of zus jarig is en cadeaus krijgt, merkt een baby hooguit dat er een leuke stemming heerst. Wat er verder aan de hand is, weet hij niet.
Cadeaus geven dreumes: 1-2 jaar
Op deze leeftijd kunnen kinderen je, als je geen grenzen stelt, gek maken. Hij heeft al beter door wanneer een ander iets heeft wat hijzelf niet heeft en kan heel opstandig worden. Doordat ze in de peuterpubertijd raken hebben ze steeds meer een ik-besef. Ze hebben uitgevonden dat ze ook 'nee' kunnen zeggen. Wees dus vooral consequent in je handelen. Vanaf nu kan het kind gaan beseffen dat hij de vorige keer wel ook een cadeautje kreeg en nu niet. Dat kan teleurstelling veroorzaken. Als je het consequent aanpakt, went je kind er vanzelf aan.
Cadeaus geven peuter: 2-3 jaar
Of het nu om een cadeau of andere vorm van aandacht gaat: je moet niet denken 'oh, hij krijgt iets, dus de ander ook'. Je moet als ouder niet alle frustraties weg willen halen. Een kind leert hier juist van dat het wel eens anders is dan hij zou willen. Als hij geen frustraties en jaloezie kent, denkt hij dat alles maar aan komt waaien. Dat gaat later erg tegenvallen. Kinderen zijn in deze leeftijd volop met hun omgeving bezig en vinden zichzelf het centrum van de wereld. Het gaat er bij een peuter om dat hij betrokken is, lief gevonden wordt en bovenal: aandacht krijgt.
Ze kunnen ontzettend jaloers zijn op het feit dat mama veel tijd met het nieuwe broertje of zusje doorbrengt. Wanneer deze bijvoorbeeld nog borstvoeding krijgt is het de kunst je oudere kind daarbij te betrekken. Laat hem helpen door bijvoorbeeld een doekje te halen als je gemorst hebt. Geef hem het idee dat hij de grote broer is die goed van pas komt. Je kunt ook zeggen dat je, als je klaar bent, een spel met 'm gaat doen of een boek gaat voorlezen.
Cadeaus geven peuter: 3-4 jaar
Kleuters zijn erg met zichzelf bezig. Ze hebben de peuterpuberteit achter de rug en zijn volop nieuwe dingen aan het ontdekken. Ze hebben vaak op de peuterspeelzaal of kinderopvang al geleerd dat ze dingen moeten delen, dat ze samen moeten werken en dat een ander soms iets heeft wat hijzelf misschien niet heeft. Toch zijn ze nog wel eens jaloers en dat is heel menselijk.
Wanneer een ander jarig is en cadeaus krijgt, kun je je kind iets voor diegene laten maken. Zo leert je kind dat het ook leuk is om iets te geven in plaats van iets te krijgen. Wanneer hij dan samen met mama of papa gaat knutselen sla je twee vliegen in één klap: je kind leert geven en hij krijgt aandacht van zijn ouders. Bovendien kun je kleuters goed uitleggen waarom een ander iets krijgt en hij niet. En als je kind dan toch nog boos wordt? Nou en. Je hoeft toch niet altijd vrienden met je kind te zijn?
Op zoek naar cadeautips? Hier alles over educatief speelgoed per leeftijd.
Meer cadeau-inspiratie per ontwikkelingsfase:
Cadeautips voor een kind van 1 jaar
Cadeautips voor een kind van 2 jaar
Cadeautips voor een kind van 3 jaar
Cadeautips voor een kind van 4 jaar