Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Disneyprinsessen niet zo onschuldig als ze lijken

Is jouw dochter dol op Disneyfilms en gaat ze het liefst de hele dag verkleed als Elsa uit Frozen? Hoe schattig ook, uit onderzoek blijkt dat zo'n verkleedpartij niet zo onschuldig is als-ie lijkt.

Advertentie

Volgens onderzoekers van de Brigham Young University maakt de prinsessencultuur in films meisjespeuters vatbaarder voor stereotypering. Dit concluderen ze na observatie van 198 kinderen. Hoe vaker deze kinderen naar films met Disneyprinsessen keken, hoe vaker ze gedrag vertoonden dat bij het stereotype vrouw past.

Stereotype van de prinses
Natuurlijk is er niets mis mee dat meisjes vaak een jurk willen dragen, maar op de lange termijn kan het volgens het onderzoek wel schadelijk zijn. Als meisjes op jonge leeftijd vaker in aanraking komen met Disney, blijven ze namelijk keuzes maken die binnen het stereotype van de prinses vallen, ook op latere leeftijd.

Keuzes maken als meisje
Zo kan typisch meisjesgedrag ervoor zorgen dat meisjes in de toekomst minder snel voor een technische opleiding kiezen, zo vertelt Maaike van der Vleuten, socioloog aan de Universiteit Utrecht, aan rtlnieuws.nl. ‘En dat is vervelend, want dat zijn juist de opleidingen die tot betere banen leiden.’ Bovendien bestaat de kans dat meisjes niet iets kiezen wat ze echt willen of waar ze goed in zijn, maar ze hun keuze maken op basis van wat ze als meisje horen te doen.

Positief effect op jongens
Uit het onderzoek blijkt dat het effect van de prinsessencultuur in Disneyfilms op jongens juist een positief effect heeft. Ze bleken tevredener met hun lichaam en werden behulpzamer. Jongens werden juist minder bang om gedrag te vertonen dat niet binnen het stereotype man past. Een opvallende conclusie, vindt Van der Vleuten. ‘Als de ouders van kinderen zich gedragen naar de genderstereotypen, zie je namelijk dat jongens zich juist mannelijker gedragen. Het is grappig dat Disney blijkbaar het tegenovergestelde effect heeft.’

Advertentie

Geen jurken meer?
Als ouder kun je stereotiep gedrag voorkomen, door het niet te benoemen, volgens Van Vleuten. ‘Bestempel dat typische prinsessengedrag dus niet als vrouwelijk als je het er met je dochter over hebt.’

Auteur: Richt Kooistra – Bron: RTL Nieuws / Lisa Boerop – Beeld: Shutterstock

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit