Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Geduld verliezen bij je peuter: zó voorkom je het

Geduld is een schone zaak. Dat leer je je kind waarschijnlijk ook, maar als die voor de vijftigste keer ‘nee’ zegt die dag of zich weigert aan te kleden terwijl je over twee minuten de deur uit moet, kan het lastig zijn om niet je geduld te verliezen. Met deze tips wordt dat net iets makkelijker. Keep calm en… lees!

1. Bekijk het vanuit het perspectief van je kind

Volwassenen doen alles het liefst zo snel en efficiënt mogelijk. Een peuter heeft geen boodschap aan een dagplanning. En al helemaal niet aan tijd. Als hij in de speeltuin is, wil hij gewoon nóg een keer van de glijbaan. Word je ongeduldig als je je kind voor de zoveelste keer omhoog ziet klimmen? Stel jezelf dan de vraag: hoe erg is het als jullie nog tien minuten langer blijven? Geniet van het moment, net als je kind.

Advertentie

2. Plan vooruit

Met kinderen duurt alles net iets langer: boodschappen doen, de deur uit gaan, iedereen in de auto of op de fiets krijgen. Voorkom een race tegen de klok (en stress!) en bedenk van tevoren wat je kunt doen/klaarleggen om snel te vertrekken of tegen welke problemen je onderweg kunt aanlopen. Ga je winkelen? Neem een kleurboek of favoriet speeltje mee in je tas, zodat je dat aan je kind kunt geven als hij zich verveelt. ‘s Ochtends vroeg de deur uit? Leg de avond van tevoren alvast zijn kleding klaar en eventueel de lunchtrommel/10-uurtje. Het is makkelijker om rustig te blijven als je goed bent voorbereid en al hebt bedacht waar je tegenaan kunt lopen.

3. Ken je triggers

Wees eerlijk naar jezelf en denk na over de vraag waar je frustratie en ongeduld vandaan komen. Ontplof je puur omdat je kind zijn schoenen voor de zoveelste keer niet wil aantrekken, of was er misschien al wat spanning door de drukte op je werk die meespeelt? Denk na over de vraag wat jou de meeste stress oplevert en pak dat aan. Word je gek van de troep in huis die jij steeds mag opruimen? Maak een betere taakverdeling thuis. Heb je stress door je werk, omdat het op sommige dagen net iets te druk is? Bespreek het met je baas.

4. Zorg goed voor jezelf

Een keer je geduld verliezen en ontploffen, overkomt de beste. Het betekent ook niet dat je geen goede ouder bent, maar dat je gewoon mens bent. Je kunt wel de kans op zo’n uitbarsting verkleinen door goed voor jezelf te zorgen. Tijd voor jezelf is uiteindelijk goed voor je hele gezin. Dus trek die hardloopschoenen aan, laat dat bad vollopen of spreek af met vriendinnen. Daar word je een leuker en geduldiger mens van.

5. Tel tot tien

Merk je, ondanks de bovenstaande tips, dat je toch op het punt staat je geduld te verliezen? Val dan terug op de oude, vertrouwde tel-tot-tien-methode: tel voordat je reageert. En adem tijdens het tellen rustig in en uit. Geduld kun je oefenen. Wedden dat het na een tijdje vanzelf makkelijker wordt?

Meer weten? Je kind grenzen aangeven kan ook op een andere manier volgens kinderpsycholoog Tischa Neve: dit zijn alternatieven voor een time-out.