Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
peuter-voorbereiden-op-komst-baby

Peuter voorbereiden op komst broertje of zusje

Gefeliciteerd! Je bent zwanger van je tweede kind. Maar hoe vertel je aan je kind dat er een broertje of zusje op komst is? En hoe bereid je hem voor op de komst van de baby?

Advertentie

Wanneer is het goed om je kind in te lichten over je zwangerschap? En hoe vertel je hem wat er allemaal gaat veranderen?

Tip! Hier vind je de leukste kinderboekjes over het krijgen van een broertje of zusje

Zwanger van de tweede

Zodra je aan iedereen gaat vertellen dat je zwanger bent, is het goed om ook je kind in te lichten. Je kan niet vooraf voorspellen hoe hij gaat reageren. Door het ruim van te voren te zeggen, heeft hij de tijd om er aan te wennen. Als je kind zich de ‘grote’ broer of ‘zus’ voelt, zal het wennen veel sneller gaan. Het is ook goed om te zeggen waarom je buik steeds groter wordt.

Broertje of zusje op komst?

Betrek je kind bij de zwangerschap. Als je baby begint te schoppen is het leuk voor je kind om dat te voelen. Je kan je kind bijvoorbeeld ook een verhaaltje aan zijn broertje of zusje laten vertellen. Je kunt je kind ook een keer meenemen naar een bezoek aan de verloskundige. Wat is eigenlijk het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? Je leest het hier.

Advertentie

Veranderingen uitleggen

Als je babyspullen nodig hebt, is het leuk voor je kind als hij ook dingen mag uitkiezen. Je kan hem erbij betrekken door te vragen of hij het rompertje, dat jij hebt uitgekozen, mooi vindt.

Als je kind een ander bed krijgt, omdat zijn ledikantje/wiegje van de baby wordt, is het goed om het uit te leggen. Vertel je kind dat hij groot is geworden en een nieuw bed mag. Zijn bed is voor baby’s. Vraag hem dan ook of hij zijn bedje aan zijn kleine broertje of zusje wil geven. Dikke kans dat je kind door het dolle heen is met zijn nieuwe bed. Hij zal geen oog meer hebben voor zijn ‘oude’ bedje. Je kunt hem ook zijn eigen dekbedovertrek laten uitkiezen. Zo geef je het gevoel dat zijn mening telt en dat hij niet wordt vergeten, omdat er een baby komt.

Het is niet goed om alles in één keer over hoop te gooien, omdat er een baby komt. Wees er van bewust dat je kind door veel veranderingen van slag kan raken. Het is dan ook fijn als hij in zijn eigen kamertje kan blijven. Als het niet anders kan is het verstandig om ruim op tijd aan de verhuizing te beginnen.

Zo voorkom je jaloezie

Om jaloezie te voorkomen, kun je je peuter al in je zwangerschap voorbereiden op de komst van de baby. Hier een aantal tips:

Advertentie
  • Probeer je kind alvast wat zelfstandiger te maken. Laat hem vaker alleen spelen en zo veel mogelijk zelf lopen.
  • Vertel hem pas dat er een baby komt als je een dikke buik hebt. Zes maanden voorbereidingstijd is voor een peuter een eeuwigheid, daar kan hij zich niets bij voorstellen. De periode rond de uitgerekende datum is prima om de komst van het broertje of zusje zo concreet mogelijk te maken. Laat je peuter bijvoorbeeld het babybadje en de babykamer zien.
  • Geef je kind af en toe een taak in de voorbereidingen, bijvoorbeeld een knuffel uitzoeken voor de baby.
  • Betrek je oudste bij het uitzoeken van zijn speelgoed om er spullen voor de baby uit te halen. Laat hem het speelgoed kiezen dat straks voor de baby is en laat hem dat zelf in een mandje stoppen.

Grote broer

Is de baby er eenmaal, betrek de oudste dan vooral bij de verzorging van zijn broertje of zusje. Maak van hem de grote broer die ‘zo goed kan helpen’. Laat hem de billendoekjes aangeven of een knuffel pakken. Zo geef je je oudste het idee dat hij kan helpen om de baby te vertroetelen.

Na zo’n opdracht is het belangrijk om, als de baby slaapt of in de box ligt, iets leuks met de oudste te doen. Kondig dat op een begrijpelijke manier aan. Een woord als ‘straks’ zegt hem niets, maar als je zegt dat je iets met hem gaat doen zodra zijn zusje haar fles leeg heeft of als ze slaapt, is dat heel duidelijk. Daarmee geef je je kind een controlepunt én laat je merken dat je hem heus niet vergeten bent.

Boekjes voorlezen over komst broertje of zusje

Er zijn boekjes die je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Het is goed om regelmatig een boekje over de komst van een broertje of zusje aan je kind voor te lezen.

Wij hebben een aantal boeken voor je uitgezocht:

En zo gaat het in real-life

Ouders van Nu filmt herkenbare situatie van gezinnen. Zie in het real-life filmpje hieronder hoe peuter Mozes wordt voorbereid op de komst van zusje Mia.

Lees meer:

Bronnen: Opvoedadvies, Kenniscentrum IMH

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier