Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

20x de leukste spelletjes voor op de achterbank

Je kunt je kind eindeloos op een scherm laten turen om de tijd te doden, maar samen een spelletje op de achterbank doen is minstens zo leuk. Van de klassieker ‘Ik ga op reis en neem mee…’ tot fantasieverstoppertje.

Advertentie
 1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

  Dit is misschien wel het allerbekendste spelletje voor op de achterbank onderweg naar je vakantieadres. Een speler zegt: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is…’ En dan noemt hij een kleur. Vervolgens raden de andere spelers wat hij heeft gezien. Met ‘warm’ of ‘koud’ wordt aangeven of spelers in de buurt zitten. De speler die het heeft geraden, is daarna aan de beurt.

 2. Wie (of wat) ben ik?

  Bij deze variant van het bekende spel heb je geen kaarten nodig. Eén speler neemt een persoon, dier of voorwerp in gedachte en de andere spelers mogen vragen stellen om erachter te komen wie of wat. Deze vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoorden. Degene die het goed heeft geraden, is dan aan de beurt.

 3. Ik ga op vakantie en ik neem mee…

  Wie kent deze klassieker niet? Je begint met de zin: ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. De eerste speler zegt bijvoorbeeld ‘een knuffel’. De tweede speler zegt vervolgens: ‘Ik ga op reis en ik neem mee: een knuffel en een tandenborstel.’ Elke speler voegt zo een voorwerp toe nadat hij de andere voorwerpen in de juiste volgorde heeft herhaald. Ben je er een vergeten dan ben je af.

  Op het vakantieadres aangekomen? Deze 10 buitenspelletjes zijn gegarandeerd een succes!

  Advertentie
 4. Wat zou je doen als…?

  Stel je eens voor dat je een dag iets of iemand anders kon zijn. Wat zou je doen als je wakker wordt als Superman? Of wat als je een konijn bent? Of een brandweerman, prinses… Ga zo maar door. Je kunt zelf verzinnen wie of wat je bent of elkaar een persoon of ding toewijzen.

 5. Gekke-woorden-nummer-platen

  Dit spel is vooral een goed tijdverdrijf als jullie in de file staan. Kijk naar de nummerplaten van auto’s om jullie heen. Van de cijfers die je ziet, maak je letters. Een 1 is bijvoorbeeld een I, een 3 is een E, een 5 een S, een 8 een B enzovoorts. Voeg hier wat nog wat letters aan toe en kijk wie het grappigste nummerbord ontdekt.  Zo wordt 8-LIJ-31 op die manier ‘blij ei’.

  Hier meer tips: zo overleef je een autovakantie met kinderen. 

 6. Het verboden woord

  Stel elkaar vragen of begin een onzingesprek waarbij je afspreekt dat woorden als ‘ja’, ‘nee’ en ‘uh’ verboden zijn. De speler die per ongeluk toch een verboden woord zegt, is af. Uiteindelijk blijft er één speler over.

  Advertentie
 7. Woordslang

  Bedenk samen een thema, bijvoorbeeld ‘vakantie’ en noem om de beurt een woord met de laatste letter van het woord van de vorige deelnemer. Dus iemand ‘bikini’ zegt, kan de volgende voor bijvoorbeeld ‘insmeren’ kiezen. Dit kun je ook met landen doen. Zoals: ‘Nederland’ en het volgende land dat je dan kunt noemen is ‘Duitsland’ en dan ‘Denemarken’ enzovoort.

  Lees ook: Autovakantie met kinderen: 10 tips

 8. Rekenslang

  Bedenk een som. Degene die het antwoord geeft, gebruikt de uitkomst voor een volgende som. Je begint bijvoorbeeld met ‘1+2’. Dan zegt de volgende: ‘3+5’ enzovoort.

 9. Dansen met de tafels

  Dit spel is handig voor kinderen die op school bezig zijn met tafels leren. Kies een tafel, bijvoorbeeld de tafel van 4. Vervolgens noem je om de beurt een getal en je begint bij 1. Degene die aan de beurt is, zegt dan geen ‘4’, maar ‘dansen’. Iedereen in de auto mag dan dansbewegingen maken. Dit doe je allemaal met alle andere getallen die in de tafel van 4 zitten. Dus 8, 12, 16 enzovoort. Tot je bij de 40 bent. Als een speler bij een getal uit de tafel van 4 vergeet ‘dansen’ te zeggen, is hij af en gaan de andere spelers verder.

 10. Bananenspel

  Roep bij elke gele auto die je ziet: ‘Banaan!’. Wie het eerst is, krijgt een punt. Wie na afloop van het spel, bijvoorbeeld bij de volgende stop, de meeste gele auto’s heeft geteld, wint.

  Lees meer: Vakantie met kinderen, waar let je op?

 11. Liedjes raden

  Zing de eerste zin van een bekend kinderliedje zoals: ‘Op een grote paddenstoel…’ of: ‘In de maneschijn…’ Wie als eerste de volgende twee regels kan meezingen, mag het volgende liedje kiezen.

 12. Gatenkaraoke

  Maak voor vertrek een playlist de favoriete muzieknummers van de kinderen en zing onderweg met z’n allen hard mee. Draai plotseling de volumeknop dicht en na een tijdje weer open. Wie kent het nummer het beste?

 13. Fantasieverstoppertje

  Je verstopt jezelf in gedachten. Degene die aan de beurt is, verzint een plek in huis waar hij zogenaamd verstopt zit. De andere spelers moeten raden waar door hem vragen te stellen. ‘Ben je boven? Ben je in je eigen slaapkamer? Zit je onder het bed?’ Grappig want zo kun je je op allerlei plekken verstoppen, ook waar je normaal niet in past.

 14. Tunnelspel

  Spreek aan het begin van de rit af wat iedereen moet doen als jullie door een tunnel rijden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat iedereen dan stil moet zijn, een bepaald geluid moet maken of z’n adem moet inhouden. Kleine tip: als er file staat in de tunnel, kun je dit beter niet doen!

 15. Supermarktspel

  Het lijkt een beetje op het spel ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’. Een speler begint met de letter A. Hij noemt iets dat in de supermarkt te koop is met de letter A. Een andere speler herhaalt dit product en voegt iets met de letter B eraan toe. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga naar de supermarkt en koop aardappelen en beschuit.’ Een andere speler zegt vervolgens: ‘Ik ga naar de supermarkt en koop aardappelen, beschuit en citroenen.’ De speler die als laatste alle boodschappen weet op te noemen, heeft gewonnen.

  Lees meer: Slapen op vakantie, tips & trucs

 16. Papier, steen, schaar

  Ook dit is een bekend spel. Voor de zekerheid toch even een uitleg. Iedere speler zegt hardop: ‘Papier, steen, schaar’ en maakt de bijbehorende handbewegingen. ‘Papier’ is een vlakke hand, ‘steen’ is een vuist en ‘schaar’ is twee vingers uit elkaar, zoals een schaarbeweging. Het is belangrijk dat je dit tegelijk doet, zodat een ander niet al ziet wat je gaat doen. Daarbij geldt het volgende: steen verslaat schaar, schaar verslaat papier en papier verslaat steen. Als je allebei hetzelfde gebaar maakt, is het gelijkspel.

 17. Achterbankbingo

  Dit spel vergt wat voorbereiding. Maak van tevoren bingokaarten met dingen erop die jullie onderweg zullen tegenkomen. Een tunnel, een stoplicht, de grensovergang. Degene die als eerste zijn kaart heeft afgestreept, is de winnaar. Geen zin om te knutselen? Op de site van de ANWB kun je gratis bingokaarten voor onderweg downloaden.

 18. Kamertje verhuren

  Wie is er niet groot mee geworden? Voor dit spel heb je (ruitjes)papier en twee potloden of stiften nodig. Om de beurt mag een kind een streep zetten op een van lijntjes van de ruiten of tussen 2 punten. Wie als eerste een ‘kamertje’ heeft gemaakt, mag zijn voorletter erin zetten en nog een keer een lijntje zetten. Wie heeft er aan het eind de meeste kamers?

 19. Luisterboeken

  Sommige kinderen worden misselijk in de auto als ze een boek lezen. Een luisterboek kan dan ideaal zijn. Geef je kind een koptelefoon en hij kan uren luisteren naar een spannend verhaal.

  Lees meer: Misselijk op de achterbank: tips tegen reisziekte

 20. Wie het langst stil kan zijn

  Wordt je gek van het getetter op de achterbank? Het is de vraag of je kinderen in dit spelletje trappen, maar je kunt het altijd proberen. Wie kan er het langst stil zijn? Wie toch wat zegt of lacht is af!

Binnenkort op vakantie met de auto? Check dan vooral ook deze tips!

 

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier