huisdier-voor-kind

Huisdier voor de kinderen? De voor- en nadelen op een rijtje

Denk je erover een huisdier te nemen? Maar twijfel je of het een hond, kat, cavia, parkiet of ander dier moet worden? Kijk hier welk dier het beste past bij jullie gezin. En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van het hebben van een huisdier als je jonge kinderen hebt?

Niet geschikt: hamsters, konijnen en cavia’s

Cavia’s, konijnen, hamsters en muisachtigen zijn schattig, maar niet de meest ideale huisdieren voor kinderen jonger dan een jaar of zes. Als je dit soort dieren laat vallen, kunnen ze van alles breken. Bovendien trapt een konijn met zijn achterpoten, als het verkeerd wordt opgetild. Veel knaagdieren houden er bovendien niet van om lang vastgehouden of in de rondte gesjouwd te worden en dat kun je een klein kind niet uitleggen. En dan willen knaagdieren ook nog weleens bijten. Als je een hamster plotseling wakker maakt bijvoorbeeld. Een knaagdier dat wel samen gaat met kleine kinderen is een tamme rat. Die kan beter tegen vallen en hij vindt het leuk om te spelen.

Advertentie

Wel geschikt: katten en honden

Natuurlijk kunnen honden en katten ook bijten en krabben, maar omdat het geen prooidieren zijn, zullen ze dit minder snel doen. Al moeten kinderen natuurlijk met elk dier voorzichtig en respectvol omgaan. Hoe geschikt een kat is voor een gezin met (jonge) kinderen, verschilt per exemplaar. De ene kat laat nou eenmaal liever met zich zeulen, dan de andere.

Dit geldt ook voor honden als zijn er rassen die erom bekend staan dat ze extra goed met kinderen zijn. Een hond die van oorsprong een vecht-, waak- of verdedigingshond is, is vaak minder geschikt. Gezelschapshonden gaan meestal wel goed samen met kinderen. Kijk hier welke rassen bekend staan als kindvriendelijk.

 • Hond van een fokker

Overweeg je de aanschaf van een rashond? Neem dan contact op met de rasvereniging als je een pup zoekt. Ga daarna eens kijken bij een erkende fokker, die kan je vertellen of het ras geschikt is voor jouw gezinssituatie. Houd er wel rekening mee dat een pup, net zoals een baby, veel aandacht vraagt en opgevoed moet worden. Heb je een baby? Wacht dan liever even met de aanschaf van een pup tot je weer wat meer tijd hebt.

Meer lezen: Heb je al een hond of kat? Zo laat je ze wennen aan een baby

 • Hond uit een asiel

Als je een hond uit het asiel wilt, laat je ook dan goed informeren. De mensen die in het asiel werken, weten precies welke hond goed bij jouw gezin past (en dat hoeft lang niet altijd het hondje te zijn dat je het mooist vindt). Ook nemen ze er de tijd voor om de hond aan het gezin te laten wennen. Hetzelfde geldt voor een hond uit het buitenland. Ga voor een betrouwbare stichting die je voldoende informatie kan geven over de hond. Een hond (ook pup) die getraumatiseerd of bang is, is niet ideaal als je kinderen hebt.

Tip: leer je kind deze 10 gouden regels voor een veilige omgang met honden 

Andere opties: goudvis, vogel of anders

Natuurlijk zijn er nog veel meer huisdieren te bedenken. Hoewel een goudvis, vogel of een bak met wandelende takken minder werk lijkt, is het niet verstandig ondoordacht zo’n dier in huis te halen. Want ze hoeven dan misschien niet te worden uitgelaten of geborsteld, ze hebben wel verzorging nodig. Wie geeft ze eten en maakt elke week het verblijf schoon? En hoe leuk vind je kind die vis in die kom over een week nog?

Lees ook: Heeft je kind angst voor (bepaalde) dieren? Zo kun je daar het beste mee omgaan

Voordelen huisdier voor kinderen

Huisdieren hebben een positieve invloed op kinderen. Je kind leert zo verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen én hij heeft een maatje bij wie hij altijd terecht kan. Maar wist je dat het ook goed is voor zijn fysieke en mentale gezondheid? Wij zetten de wetenschappelijke onderzochte voordelen voor je op een rijtje.

 1. Nooit een blauwtje lopen

  Een huisdier kan voor kinderen een echte vriend zijn: een kameraadje op wie hij altijd kan bouwen. Waar je in je sociale leven weleens buitengesloten zal worden, is dat bij honden en katten nooit het geval. Dit blijkt ook uit een onderzoek van het Manhattanville College in New York. Voor het onderzoek moesten mensen terugdenken aan een situatie waarin ze werden afgewezen door iemand. Daarna moesten ze de naam van een willekeurig voorwerp, dier, of een persoon noemen. De mensen die de naam van hun huisdier noemden voelden zich een stuk minder negatief dan de mensen die de naam van een persoon noemden.

 2. Minder eenzaam

  Eenzaamheid kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Gelukkig voel je je met een huisdier niet zo snel eenzaam. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Aging & Mental Health bleek dat volwassenen met een huisdier 36% minder eenzaam waren dan mensen zonder een huisdier. Een groot verschil dus! Dat geldt ook voor kinderen. In het bijzonder voor autistische kinderen, die worden dankzij een huisdier socialer en assertiever.

 3. Minder stress

  Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat mensen met een huisdier minder vaak last hebben van stress. Vrouwen die 15 tot 30 minuten lang een huisdier verzorgden hadden een lagere waarde van het stresshormoon cortisol in hun bloed. Ook hadden deze vrouwen een aanzienlijk hoger Oxyticoneniveau in het bloed: een hormoon dat je blij maakt. Je zou misschien denken dat kinderen geen stress hebben, maar denk maar eens aan verhuizingen, voor het eerst naar school of uit logeren, een echtscheiding etc.

 4. Goed voor je hersenen

  Uit een onderzoek van Manhattenville College is gebleken dat ouderen met huisdieren vitalere hersenfuncties hebben dan mensen zonder huisdieren. Zo konden zij zich beter concentreren én onthielden ze meer details. En jong geleerd, is oud gedaan.

 5. Tegen allergieën

  Huisdieren beschermen kinderen ook nog eens tegen allergieën, zo is gebleken uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het boek Clinical & Experimental Allergy. 18-jarigen die vroeger huisdieren hadden, bleken 50% minder kans te hebben op een allergie dan 18-jarigen zonder huisdier. Het is hierbij wel belangrijk dat het huisdier er al in de eerste levensjaren van de kinderen is: op latere leeftijd heeft het namelijk geen effect meer op hun gezondheid.

 6. Goed voor je bloedsuiker

  Wetenschappers van het Southwestern Medical Center hebben onderzoek gedaan naar het effect van huisdieren op diabetes type 1. En wat blijkt? Kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud mét huisdier(en) hebben 2,5 minder schommelingen in hun bloedsuiker dan kinderen zonder huisdier. Volgens wetenschappers hebben kinderen die voor een huisdier zorgen meer routine én een groter verantwoordelijkheidsgevoel.

Nadelen huisdier

Hoe gezellig het ook is om een huisdier te hebben, er zitten ook nadelen aan. Hier een paar dingen die je je goed moet realiseren voordat je definitief besluit een dier in huis te halen.

 1. Geld

  Een huisdier is een dure hobby. De aanschaf valt misschien nog mee, maar hij heet ook spullen nodig zoals voedsel, een mand, bench, kooi, voederbak en ga zo maar door. En vergeet vooral ook de kosten van de dierenarts niet. Vaccinaties, wormenkuren, een vervelend ongeluk waar hij voor behandeld moet worden, het kost allemaal bakken met geld.

 2. Tijd

  Een inkopper maar toch: een huisdier kost tijd. Meer dan je van tevoren misschien had verwacht. Een hond moet een paar keer per dag uit, konijnenhokken moeten worden verschoond en de meeste huisdieren moeten ook nog worden opgevoed. En uiteraard voldoende aandacht krijgen.

 3. Haren

  Honden en katten zijn enig, maar de meeste verharen een paar keer per jaar. Dat betekent dus borstelen en heel vaak stofzuigen. Meer lezen: Zo test je of je kind allergisch is voor katten, honden of andere huisdieren

 4. Afscheid

  Dieren worden helaas niet zo oud als mensen. Dit betekent dat jij en je kind vroeg of laat weer afscheid zullen moeten nemen van jullie geliefde huisdier. Hoort erbij natuurlijk, maar toch: leuk is het niet. Hier tips hoe je het beste omgaat met het verlies van een huisdier.  

Omgaan met huisdieren

Of je nou voor een labrador gaat, een vuilnisbakkie of een ander dier: geen enkel dier wordt kindvriendelijk geboren. Je zult het dier dus aan je kind moeten laten wennen. En andersom. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind de hele dag met de kat rond zeult of aan de staart van de hond trekt. Een dier kan niet uitleggen dat hij daar geen zin in heeft. De enige manier om zijn onvrede te uiten is door te grommen, bijten of uit te halen. Dit zijn de belangrijkste dingen om je kind te leren als jullie besluiten een huisdier te nemen.

 1. Loopt het dier van je weg of gromt hij? Laat hem dan met rust.
 2. Je mag een dier nooit pijn doen. Ook niet per ongeluk. Dus alleen rustig aaien en spelen en zachtjes knuffelen.
 3. Kom niet aan het eten of de spulletjes van het dier. Wil je iets hebben? Vraag het aan mama of papa.
 4. De bench, mand of kooi zijn van de hond/kat/konijn etc. Laat het dier met rust als hij hierin zit of vraag of je hem mag aaien.
 5. Een huisdier is een levend wezen, geen speelgoed. Ga er dus niet op paardjerijden, kleedt hem niet aan en loop er niet eindeloos mee rond.