Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind geeft water in de kindvriendelijke tuin

Tuin veilig maken voor je kind

Buiten rond kruipen en spelen is leuk en leerzaam, maar er liggen helaas ook wel wat gevaren op de loer. Neem het zekere voor het onzekere en maak je tuin veilig(er) voor je kind met deze tips.

Advertentie

Kindvriendelijke tuin maken

De beste manier om ‘buitengevaren’ te ontdekken is je tuin of balkon vanaf kindhoogte te bekijken. Let daarbij op de volgende punten:

1. Giftige planten

Rode besjes hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Ze kunnen zeer giftig zijn, dus zet ze – net als andere giftige planten – niet in de tuin. Let er ook op dat je kind geen aarde in zijn mond stopt, daar kunnen zware metalen inzitten. Ook onkruid- en insectenverdelgende middelen en kunstmest zijn meestal giftig. Gebruik deze middelen dus niet als je kind in de tuin wil spelen en berg ze altijd goed op.

Zorg dat je een gifwijzer in huis hebt (te koop bij de apotheek). Hierop staat precies wat je moet doen als je kind een giftige stof heeft ingenomen, aangeraakt of ingeademd. Heeft je kind toch van een giftige plant gegeten? Bel 112 als hij heftige vergiftigingsverschijnselen heeft zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, ademhalingsproblemen en een andere huidskleur. Dit kun je zelf doen als je kind een giftige stof heeft opgegeten of gedronken.

2. Balkon

Heb je een balkon? De spijlen van het hek mogen niet meer dan tien centimeter uit elkaar staan. Is de afstand groter, bevestig dan een plexiglas of houten plaat voor de afscherming over de hele lengte en hoogte. Je kunt ook een stevig doek tussen de spijlen doorvlechten. Let op dat er geen ‘klimtoestellen’ op het balkon staan, zoals plantenbakken en stoelen.

Advertentie

3. Gereedschap

Berg al het gereedschap, elektrisch of niet, achter slot en grendel op. Tuinier je terwijl je kind door de tuin kruipt? Houd dan je gereedschap bij je, zodat hij er niet bij kan.

4. Speeltoestellen

Klimrek in de tuin? Zorg voor een zachte ondergrond. Leg onder lage speeltoestellen, zoals een wip, rubberen tegels. Voor speeltoestellen die hoger zijn dan anderhalve meter kun je kiezen voor houtsnippers of boomschors (te koop in tuincentrum). Iets minder ideaal is gras of zand dat speciaal bestemd is voor onder speeltoestellen en in zandbakken.

Tip! Rubberen tegels bestel je gewoon online

Extra tips:

Advertentie
  • Moet je je kind helpen om op een speeltoestel te komen? Dan is het niet geschikt voor zijn leeftijd.
  • Let erop dat je kind geen koordjes in zijn kleding heeft waaraan hij kan blijven haken.
  • Check bij een wip of deze niet met een schok tegen de grond komt. Zo ja, zorg dan dat ‘ie wordt opgevangen door bijvoorbeeld een in de grond ingegraven autoband.

5. Trampoline

Heb je een trampoline in de tuin? Graaf hem in om de valhoogte te verkleinen. Ook een veiligheidsnet rond de trampoline werkt goed. Plaats een trampoline niet in de buurt van muren en andere obstakels en zorg dat er niets onder ligt. De allerbelangrijkste tip: laat nooit meer dan één kind tegelijk op de trampoline springen.

6. Zandbak

Een zandbak is geen verspreider van ziektes, dus je hoeft het zand niet regelmatig te verversen. Een keer per jaar goed omscheppen en de zandbak bijvullen is voldoende. Dek de zandbak wel af als je hem niet gebruikt, zodat er geen katten in kunnen poepen. Veel kinderen worden besmet met wormen als ze in de zandbak spelen. Via uitwerpselen van honden en katten komen er eitjes van wormen in het zand. Steekt je kind tijdens het spelen z’n vingers in z’n mond, dan krijgt hij eitjes binnen die zich in de darmen tot wormpjes ontwikkelen. Lees hier meer over wormen bij kinderen. 

7. Insecten

De meeste insecten zijn onschuldig, maar voor muggen, wespen en bijen moet je wel oppassen. Laat je peuter niet op blote voeten door het gras kruipen of hollen. Vooral niet als er veel klaver in groeit: bijen zijn daar dol op. Toch gestoken of gebeten? Zo behandel je insectenbeten bij je kind. Ook teken kunnen het hele jaar lang voorkomen in tuinen. Controleer je kind daarom regelmatig op teken en verwijder een teek zo snel mogelijk.

8. Vijver

In een vijver, regenton of zelfs in het allerkleinste opblaasbadje kan je kind verdrinken. Laat hem dus nooit alleen als hij in het zwembadje zit. Heb je een vijver in de tuin? Je kunt deze het beste dempen en er (tijdelijk) een zandbak van maken. Wil je hem houden, maak dan een afscherming rond de vijver waar je kind niet doorheen kan. Bijvoorbeeld een hek van minimaal 1,20 meter hoog en verticale spijlen met een afstand van maximaal tien centimeter ertussen. Een rooster over het water leggen kan ook.

9. Sloten

Vergeet niet om een extra schuif hoog op je poortdeur te plaatsen. Of zorg voor een tuinhek met een slot dat je kind niet open kan krijgen.

Populair buitenspeelgoed voor peuters:

 

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier