tanden poetsen peuter

Tanden poetsen van je peuter

Hoe kun je de tanden van je peuter het beste poetsen? En hoe vaak moet dat? Wanneer moet je kind voor het eerst naar de tandarts?

Vanaf welke leeftijd tandenpoetsen?

Al vanaf de doorbraak van het eerste tandje is het belangrijk om het gebit van je kind te poetsen.

Advertentie
  • Kinderen tot twee jaar: vanaf het doorbreken van het eerste tandje poets je één keer per dag met een fluoridepeutertandpasta
  • Kinderen van twee t/m vier jaar: twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta
  • Vanaf vijf jaar: twee keer per dag poetsen met een gewone fluoridetandpasta

Tandpasta

In bijna alle tandpasta’s zit fluoride. Fluoride beschermt het tandglazuur en helpt gaatjes voorkomen. Voor kinderen tot 5 jaar kun je het beste een peutertandpasta gebruiken. Deze tandpasta’s hebben een verlaagd fluoridegehalte, afgestemd op het kindergebit. Bovendien zijn deze pasta’s vaak wat zoeter en minder sterk van smaak dan de gewone tandpasta’s.

Tandenborstel

Er zijn verschillende soorten tandenborstels. Voor kinderen kun je het beste een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haartjes kopen. Met de kleinere borstel kun je beter bij de kiezen achter in de mond komen. Je kunt ook elektrisch poetsen. Veel kinderen vinden dat leuk. Poets altijd minimaal twee minuten. Op de meeste elektrische tandenborstels zit een timerfunctie. Poets je niet elektrisch, dan kun je een zandloper gebruiken.

Schema tandenpoetsen bij peuter

Let er op dat tijdens het poetsen het tandvlees niet gaat bloeden. Het poetsen mag ook geen pijn doen. Het is handig om volgens een vast schema te poetsen, want zo vergeet je niets. Je kunt bijvoorbeeld poetsen volgens de drie B’s:

  • Binnenkant: poets de binnenkant van de tanden en kiezen.
  • Buitenkant: poets de buitenkant van de tanden en kiezen.
  • Bovenop: poets de kauwvlakken van de kiezen.

Bijten op tandenborstel

Wat als je kind niet mee wil werken bij het tanden poetsen? Tandarts Ronald Bijl: “Het bijten op de tandenborstel is moeilijk af te leren. Het is een periode die vanzelf weer voorbij gaat. Je kunt hem proberen af te leiden door bijvoorbeeld een speeltje te geven. Hij is daar dan drukker mee dan met de tandenborstel en het poetsen.”

Tandarts

Neem je kind mee naar de tandarts als hij twee jaar is. De eerste bezoekjes aan de tandarts zijn een soort ‘wenbezoekjes’. Door langzaam te wennen raakt je kind vertrouwd met de tandarts. Hier vijf handige tips voor het eerste tandartsbezoek van je kind.

Meer tips voor een goede mondverzorging:

  • Poets vanaf twee jaar minimaal twee keer per dag.
  • Poets het gebit van je kind tot hij tien jaar is na. Tot die leeftijd is zijn motoriek nog niet voldoende ontwikkeld om zelf bij alle plekken te komen.
  • Breng twee keer per jaar een controlebezoek aan de tandarts.
  • Houd het aantal eet- en drinkmomenten van je kind in de gaten. Voedselresten bevatten suikers die door bacteriën worden omgezet in zuren. Dit proces heet een zuuraanval. Zo’n zuuraanval tast de structuur van het glazuur aan. Als je kind te vaak iets eet of drinkt, volgen de zuuraanvallen elkaar te snel op, en kan het glazuur onvoldoende herstellen. Er ontstaan dan gaatjes. Water en thee zonder suiker kan je kind wel onbeperkt nemen.

Tandenpoetsen zonder strijd?

In veel gezinnen is het tandenpoetsen een dagelijks terugkerende strijd. Niet alle kinderen zijn even dol op het poetsen van hun tanden. En dan ook nog eens twee minuten lang. De GroeiGids en de GGD hebben daarom samen een app ontwikkelt, die het poetsen voor kinderen leuk moet maken.

De gratis Tandenland-app is voor kinderen van twee tot zes jaar. Hij bevat onder andere een handige timer met een vrolijk tandenpoetslied en een dansende Tandenpoes.

Je kunt de app zowel met een Android-toestel als een iPhone downloaden. Geen interesse in de app? Er is ook een website: Trammelant in Tandenland. Hier leert je kind spelenderwijs van alles over mondhygiëne.

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.