Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tanden poetsen van je peuter

Om het gebit van je peuter gezond te houden, is het belangrijk dat zijn tanden elke dag goed worden gepoetst. Hoe kun je de tanden van je peuter het beste poetsen? En wat als je peuter weigert, welke tips zijn er dan om het tandenpoetsen toch voor elkaar te krijgen?

In samenwerking met expert

Ronald Bijl

Tandarts

Vanaf welke leeftijd tandenpoetsen?

Gemiddeld komen de eerste tandjes van je baby door als hij 6 maanden is. Sommige baby’s zijn wat eerder en krijgen al met 4 maanden de eerste tandjes. Andere baby’s krijgen pas rond hun eerste verjaardag de allereerste tand. De eerste tandjes zijn meestal de twee middelste snijtanden in de onderkaak.

Advertentie

Al vanaf het moment dat het eerste tandje van je kind is doorgekomen, is het belangrijk om het gebit te poetsen. Tot zijn tweede verjaardag hoef je maar één keer per dag te poetsen, het liefst ’s avonds voor het slapengaan. Vanaf de tweede verjaardag poets je de tanden van je kind twee keer per dag.

Lees meer: Ontwikkeling melkgebit bij peuters en kleuters

Waarom tandenpoetsen?

Er zijn meerdere redenen waarom het zo belangrijk is dat je peuter goed leert tanden poetsen. Het houdt zijn gebit gezond. Als de melktanden zouden moeten worden getrokken door tandbederf, dan kan dat ervoor zorgen dat andere tanden gaan bewegen. Daardoor ontstaat er minder ruimte voor volwassen tanden. Een ongezond melkgebit kan er dus voor zorgen dat je kind ook als volwassene last krijgt van zijn tanden. Maar een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor de toekomst; het geeft je kind ook zelfvertrouwen.

Tip! Na het lezen van dit boek is tandenpoetsen een stuk leuker voor je peuter

Advertentie

Tanden poetsen bij peuters, waarmee doe je dat?

Voor je peuter gebruik je een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Met een kleinere borstel kun je beter bij de tanden en kiezen achter in de mond komen. Als je kind zelf al goed een tandenborstel kan vasthouden, kun je ook kiezen voor een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen te koop. Veel kinderen vinden dat leuker dan een gewone tandenborstel. Sommige elektrische borstels hebben ook een timerfunctie. Als je niet elektrisch poetst, kun je een zandlopertje of kookwekker gebruiken om de tijd bij te houden.

Welke tandpasta is het beste?

Tot je kind twee jaar is, poets je zijn tanden één keer per dag met fluoridepeutertandpasta. Fluoride is een stof die het glazuur harder maakt en daardoor minder kwetsbaar voor zuuraanvallen door bacteriën. Fluoride in tandpasta is veilig. Wel is het belangrijk dat je bij kinderen rekening houdt met de dosering. Bij kleine kinderen kan een te hoge concentratie van fluoride tijdens de ontwikkeling van de tanden en kiezen tot fluorose leiden. Dit zijn witte vlekken en streepjes op de tanden. Kies dus voor de juiste fluoridepeutertandpasta. Het kan geen kwaad als je kind de tandpasta doorslikt.

Poets de tanden van kinderen van 2 tot en met 4 jaar twee keer per dag met fluoridepeutertandpasta. Als je kind 5 jaar is, gebruik je gewone fluoridetandpasta die je zelf ook gebruikt. Voor kinderen is een bolletje tandpasta, ongeveer zo groot als een erwt, voldoende om te poetsen.

Poets volgens de 3 B’s

Het is belangrijk dat het tandvlees van je peuter niet gaat bloeden tijdens het poetsen. Het poetsen mag ook geen pijn doen. Poets daarom niet te hard en poets in een vaste volgorde volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant.

Advertentie
  • Binnenkant: poets de binnenkant van de tanden en kiezen.
  • Buitenkant: poets de buitenkant van de tanden en kiezen.
  • Bovenkant: poets de kauwvlakken van de kiezen.

Het is belangrijk dat iedereen, dus ook peuters vanaf 2 jaar, 2 keer per dag 2 minuten hun tanden poetst. Poets ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Kleine kinderen kunnen heel eigenwijs zijn en willen per se hun tanden zelf poetsen. Het is goed om dat te stimuleren, maar ze kunnen nog niet zelf overal even goed poetsen. Poets daarom de tanden van je kind na tot hij ongeveer 10 jaar is, zodat alle tanden en kiezen goed schoon worden.

Kies de juiste poetshouding

Als je je kind helpt met het poetsen van zijn tanden, zorg dan dat je goed zicht hebt in de mond en dat het hoofd van je kind goed is ondersteund. Het is een kwestie van uitproberen welke houding voor jou het fijnst werkt. Je peuter kan bij je op schoot zitten of liggend op het aankleedkussen.

Je kunt ook voor je kind staan en zijn kin ondersteunen met je ene hand. Met de andere hand poets je zijn tanden. Zo zie je goed waar je poetst. Een andere manier is door schuin achter je kind te staan. Ook hier gebruik je je ene hand om zijn kin te ondersteunen en de andere hand om het gebit te poetsen. In deze houding moet je wel een beetje naar voren buigen, zodat je goed ziet waar je poetst. Zo wordt tanden poetsen voor je peuter steeds een beetje leuker.

Tips voor het tandenpoetsen

Niet alle peuters vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Het kan zelfs een flinke strijd zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat het wél leuk wordt:

  1. Zelf leren poetsen: Laat je peuter ook zelf zijn tanden poetsen. Hij moet het natuurlijk uiteindelijk zelf leren. Begin bijvoorbeeld door je kind alleen ’s morgens zelf zijn tanden te laten poetsen, en ’s avonds doe jij het.
  2. Liedje erbij: Zet tijdens het poetsen een kinderliedje aan dat ongeveer 2 à 3 minuten duurt. Op YouTube zijn verschillende tandenpoetsliedjes te vinden. Of zing zelf een liedje!
  3. Poets voor de spiegel: Samen gekke bekken trekken voor de spiegel? Dat maakt het tandenpoetsen veel leuker!
  4. Help je kind bij het poetsen: Laat je kind eerst zelf zijn gang gaan met de tandenborstel, maar poets daarna wel nog even na. Kleine kinderen kunnen nog niet goed bij alle hoekjes komen.

Lees meer: 9 tips om tanden poetsen leuk te maken voor je peuter

Naar de tandarts

Als je peuter 2 jaar is, dan mag hij voor het eerst naar de tandarts. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je zelf op controle gaat. Zie dit eerste bezoek als een kennismaking. Je peuter kan rondkijken en wennen aan de witte jassen, apparatuur en de grote stoel. De tandarts zal ook even in de mond van je kind kijken en zijn tanden tellen. Na het eerste bezoek is het de bedoeling dat je kind twee keer per jaar naar de tandarts gaat.

Bron: Tandartsenpraktijk Opmaat

Lees meer: 5 tips voor het eerste tandartsbezoek

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu