Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: peuters delen graag eten met anderen – zélfs als ze honger hebben

Eten delen is zelfs voor sommige volwassenen lastig ('Joey doesn't share food!'). Laat staan voor een peuter. Maar kinderen van 19 maanden zijn al bereid om hun koekje weg te geven, zo blijkt uit onderzoek.

Advertentie

Kinderen zijn tot twee jaar vooral op zichzelf gericht. Je zou dus verwachten dat denken aan andermans behoeften nog niet mogelijk is op zo’n jonge leeftijd. Maar een recent onderzoek toont aan dat peuters toch echt rekening houden met anderen, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen behoeften.

Samen spelen, hoe leert je kind dat?

Sharing is caring

Stel je voor: een kind van 19 maanden pakt een lekker stuk fruit. Maar in plaats van het op te eten, geeft hij de snack aan een volwassene die er verlekkert naar kijkt. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het onderzoek van Institute for Learning and Brain Sciences toont aan dat peuters wel degelijk zo reageren.

Verschillende experimenten

Voor het onderzoek is het gedrag van honderd peuters rond de leeftijd van 19 maanden in verschillende situaties geobserveerd. Zo zetten ze een bordje met fruit neer waar een volwassene nét niet bij kon, maar de peuter wel. Meer dan de helft van de peuters gaven het stuk fruit aan de volwassene. De onderzoekers deden dit experiment een tweede keer rond etenstijd voor de peuters. 37% van de hongerige peuters pakten het fruit op en gaven het alsnog aan de volwassene. Of de peuters dit doen omdat ze graag behulpzaam willen zijn of dat ze begaan zijn met de ander, is niet duidelijk.

Advertentie

Hoe zit dat met samen spelen?

Samen delen, samen spelen. Veel ouders leren hun kind dit gezegde het liefst zo vroeg mogelijk. Het lijkt misschien alsof kinderen van nul tot twee jaar al samen spelen, maar dat is eigenlijk niet waar. Let maar eens op: peuters spelen niet met elkaar, maar naast elkaar. Vanaf tweejarige leeftijd wordt je kind wat socialer en is hij (soms) bereid om iets te delen. Maar écht samen spelen, dat gebeurt pas vanaf drie jaar. Kinderen kunnen dan al vriendjes maken en samen spelletjes verzinnen. Alhoewel het nog wel even wennen is, want wie bepaalt nu wat er gespeeld wordt? Vriendschappen kunnen op deze leeftijd dan ook gepaard gaan met heftige conflicten, maar het zijn ook de eerste stappen naar het vinden van oplossingen.

Lees ook: Welke sociale vaardigheden moet je kind leren en waarom zijn ze zo belangrijk?

Bron: cnn.com – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu