Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Onderzoek Ouders van Nu bevalling en zorg
door

1 op 3 vrouwen wil 24/7 een verloskundige of gynaecoloog naast zich tijdens de bevalling

Een bevalling is een bijzondere, intense en spannende gebeurtenis. Niet gek dat een derde van de Nederlandse vrouwen het liefst had gezien dat de verloskundige of gynaecoloog non-stop aanwezig was geweest tijdens de bevalling, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag.

Advertentie

Hoewel de meeste nieuwe moeders wel tevreden waren over hoe lang de verloskundige of gynaecoloog uiteindelijk aanwezig was (84%), zag een op de drie vrouwen (34%) het liefst dat de verloskundige of gynaecoloog non-stop aanwezig was – vanaf het moment dat de bevalling begon. Zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag dat werd gehouden onder bijna 10.000 kersverse moeders.

Onder de vrouwen die thuis bevielen, lag dat cijfer zelfs nog iets hoger. Van hen wil 42 procent dat de verloskundige continu aanwezig is tijdens de bevalling. Veel van de respondenten stellen dat het een veilig gevoel geeft als er iemand in de buurt is voor als het nodig is, zelfs ‘al doet ze niks’.

Lees ook: Thuisbevalling versus ziekenhuisbevalling

Onvoldoende begeleiding

Uit hetzelfde onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag blijkt dat een op de vijf vrouwen (18%) die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis moest bevallen de hoeveelheid begeleiding tijdens haar bevalling als onvoldoende ervaarde.

Een bijna even grote groep (16%) stelt ook dat er onvoldoende met hen en hun partner is gecommuniceerd over het verloop van de bevalling. Voor veel van deze vrouwen zorgde het feit dat de gynaecoloog en/of verloskundige niet continu aanwezig was voor stress en spanningen. Ze wisten niet goed wat er ging gebeuren en hadden het gevoel dat ze aan hun lot werden overgelaten.

Advertentie

Lees ook: Waarom vrouwen in Brabant sneller een ruggenprik krijgen dan aanstaande moeders in Drenthe

Onzekerheid & stress

‘Ik vond het heel vervelend dat op sommige momenten dat wij de verloskundige nodig hadden, ze niet beschikbaar was omdat ze bij een andere bevalling aanwezig was. Dit gebeurde eerst bij de verloskundige uit onze praktijk en later toen de bevalling medisch werd, gebeurde dit ook in het ziekenhuis. Het voelde naar en zorgde voor onzekerheid en stress’, schrijft een moeder die vorig jaar een baby kreeg.

Een andere moeder uit het onderzoek geeft aan: ‘De verloskundigen liepen verschillende kamers langs en bleven steeds maar even. Daarnaast heb ik veel verschillende gezichten gezien. Niet fijn, want niet iedereen kon antwoord geven op mijn vragen. Daardoor wist ik niet waar ik aan toe was.’

Geen wisseling van de wacht

Naast non-stop begeleiding zouden Nederlandse vrouwen het liefst de hele zwangerschap door dezelfde persoon worden geholpen. Ruim driekwart (78%) van de kersverse moeders in het onderzoek gaf aan dat ze graag zouden zien dat degene die haar tijdens de zwangerschap begeleidde, ook de persoon is die er tijdens de bevalling bij is. ‘Het is zo’n intiem moment en ik vond het best eng. Het is fijn als er dan iemand naast je staat die je kent en niet iemand die je nog nooit hebt gezien. Je moet je op je gemak voelen’, laat een deelnemer uit het onderzoek weten.

Tegelijk is er ook begrip dat dit niet altijd mogelijk is. ‘Ik snap natuurlijk wel dat dit niet te voorkomen is, bijvoorbeeld als je onverwacht medisch wordt en naar een gynaecoloog toe moet’, schrijft iemand. ‘Maar ik kreeg tijdens mijn bevalling een verloskundige uit mijn eigen praktijk die net terug was van zwangerschapsverlof en die ik nog nooit had gezien. Dat vond ik wel even balen toen mijn vliezen braken.’

Advertentie

Meer lezen over het onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag? Bekijk ook deze artikelen:
‘25% van moeders kreeg ruggenprik tijdens bevalling te laat of zelfs niet vanwege gebrek aan personeel’
• Nederlandse vrouwen ervaren thuisbevalling vaak als minder zwaar dan

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu