Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Even wachten met doorknippen navelstreng

Wetenschappers adviseren vaders om iets meer geduld te hebben wanneer zij de navelstreng van hun kind doorknippen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s die 2 minuten langer met de navelstreng van hun moeder verbonden blijven, het daarna beter doen.

Advertentie

Dit blijkt uit Spaans onderzoek. Wetenschappers onderzochten 64 gezonde, zwangere vrouwen. Alle vrouwen bevielen in hetzelfde ziekenhuis, hadden een normale zwangerschap en bevielen vaginaal. Bij de helft van de kindjes werd de navelstreng 10 seconden na de geboorte doorgeknipt. Bij de andere helft werd 2 minuten gewacht. Vervolgens keken de onderzoekers hoe de pasgeborenen het in de dagen erna deden.

Minder ontstekingseffecten

Baby’s die na de geboorte nog zo’n 2 minuten door middel van de navelstreng met hun moeder verbonden waren, bleken zich in de eerste dagen van hun leven doorgaans beter te ontwikkelen. Deze pasgeborenen waren beter bestand tegen oxidatieve stress. En wanneer de pasgeborene ter wereld kwam nadat de bevalling was ingeleid, bleek het later doorknippen van de navelstreng ook positieve gevolgen te hebben: de baby’s vertoonden dan minder ontstekingseffecten.

Het ideale moment

Het afklemmen en afknippen van de navelstreng is de chirurgische ingreep die het meest wordt uitgevoerd. Hoewel de mens het al eeuwen doen, is er veel onduidelijkheid over het ideale moment waarop de navelstreng doorgeknipt moet worden. Dit onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Navel van een pasgeboren baby

Bevallen: de laatste fase

 

 

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu