Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Werkende moeder
door

10x productiviteitstips voor (werkende) moeders

Een groot struikelblok voor veel moeders is tijd. Of eigenlijk: het gebrek daaraan. Of je naast het moederschap nog een baan hebt of niet, het kan soms lijken alsof een dag te weinig uren heeft. Van deze tien productiviteitstips kun je elke dag profiteren.

Advertentie
 1. Draag je baby in een draagzak

  Wil jouw baby het liefst de hele dag in jouw armen liggen? Dat kan heerlijk zijn, maar echt veel werk krijg je in zo’n situatie niet gedaan. Een draagzak is in dat geval je grootste vriend. Zo heb je je baby dicht tegen je aan én je handen vrij. Zo kun je toch een paar e-mails verwerken of alvast beginnen met koken.

  Lees meer: Een draagdoek of draagzak kopen: hier moet je op letten

 2. Stop met multitasken

  Moeders kunnen veel dingen tegelijk, maar dat betekent niet dat alles ook even goed gebeurt. Stop dus met multitasken. Begin aan een taak en maak die eerst helemaal af voordat je aan iets nieuws begint. Het lijkt misschien handig om van alles tussendoor te doen, maar je werkt veel efficiënter als je er ook echt aandacht voor hebt.

 3. Benut je slaaptekort

  Slaapt je baby ’s nachts nog niet goed door? Of is je peuter aan het spoken in zijn bed? Probeer je daar – hoe moeilijk dat ook kan zijn – niet al te druk om te maken. Is je kind inmiddels in diepe slaap en lig jij nog wakker? Gebruik die extra tijd dan. Sommige briljante ideeën borrelen juist midden in de nacht op. Schrijf ze op! Wie weet is dat idee morgenochtend nog steeds zo briljant.

  Advertentie

  Lees meer: Slaaptekort? Zo haal je alles uit een dutje

 4. Huur iemand in

  Lees jij in je vrije tijd graag een boek? Of ga je er in het weekend het liefst op uit met je gezin? Dan heb je wellicht weinig tijd en zin om de badkamer te schrobben. Huur dan iemand in die bijvoorbeeld één keer in de week of één keer in de twee weken het huis schoon komt maken. Je moet er uiteraard wel het budget voor hebben, maar je koopt er vrije tijd mee. En wat kan daar nou op tegen zijn?

 5. Werk efficiënt

  En met efficiënt werken bedoelen we: benut je tijd goed. Verdeel je agenda in blokken en vul elk blok met een activiteit. Dat zorgt ervoor dat je niet steeds switcht tussen taken (wat onnodig tijd in beslag neemt) en dat je je Instagram-feed gedurende deze blokken even met rust laat.

 6. Wees zelfbewust

  De één werkt het liefst met een deadline, de ander met een to-do-lijst en weer een ander werkt het best als hij muziek op heeft staan. Probeer voor jezelf uit te vinden wat het beste voor jou werkt. Dan ga je vanzelf efficiënter werken.

  Advertentie
 7. Dit zet je op je to-do-lijstje

  Je kunt tien verschillende dingen op je to-do-lijstje zetten, maar krijg je ze aan het einde van de dag ook allemaal af? Je bent waarschijnlijk pas echt tevreden als je alles van je lijstje kunt afvinken. Schrijf daarom vijf taken op in plaats van tien. Als je die vijf taken kunt afstrepen, krijg jij het gevoel dat je meer hebt gedaan dan wanneer je er een hele rits overhoudt.

 8. Wees dankbaar

  Denk jij vaak dat je te weinig tijd hebt? Of dat je het veel te druk hebt? Probeer dan dankbaar te zijn in plaats van constant te piekeren. Wilde je baby vandaag alleen maar in jouw armen liggen en kon je daardoor niets anders doen? Denk dan: ik heb vandaag heerlijk de hele dag met mijn baby geknuffeld. Die was komt morgen wel weer!

 9. Tablet en televisie

  Voel jij je slecht over het schermgebruik van je kinderen? Je kunt er ook voor kiezen de positieve kanten  te zien: jij kunt ongestoord wat werk afmaken, strijken of koken en je kind kan even naar een filmpje kijken.

  Lees meer: Onderzoeker: ‘Kinderen weghouden van beeldschermen is kindermishandeling’

 10. Wees niet te streng voor jezelf

  Misschien wil je alles altijd goed doen. Onthoud dat het in de praktijk vaak niet zo werkt als je kleine kinderen hebt. Geniet van de tijd die jullie samen hebben en voel je niet te schuldig als je een dag iets minder doet dan dat je van plan was. Echt, dat werk komt wel weer.

  Bron: mother.ly / Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier