Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tablet heeft kalmerend effect op kinderen

Tablet heeft kalmerend effect op kinderen

Je hoort vaak dat tablets slecht zijn voor de ogen en ontwikkeling van kinderen, maar er zit ook een voordeel aan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voor een operatie 20 minuten met een iPad mogen spelen, net zo rustig zijn als wanneer ze een kalmeringsmiddel krijgen.

Advertentie

Het Franse onderzoek werd gedaan bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud die voor een kleine poliklinische ingreep naar het ziekenhuis moesten. De kinderen kregen of een kalmerend middel (midazolam, dat veel wordt toegediend voor operaties) of een iPad met spelletjes die geschikt waren voor hun leeftijd.

Bang

Daarna vroegen twee psychologen aan de kinderen en hun ouders op verschillende momenten hoe bang ze waren. De eerste keer werd dit bij aankomst in het ziekenhuis gevraagd, de tweede keer bij het afscheid van de ouders, de derde keer vlak voor de operatie en de laatste keer na de operatie als de kinderen weer op zaal lagen. Ouders en verpleegkundigen werd gevraagd of ze tevreden waren met de voorbereidingen voor de operatie.

Tablet heeft kalmerend effect

Het bleek dat er tussen de twee groepen kinderen geen verschil in beleving was. Op dezelfde momenten waren ze even bang. Ouders en verpleegkundigen waren zelfs zeer positief over het kalmerende effect van de tablets.

Minder kalmerende medicijnen

Ook de onderzoekers zijn enthousiast, want zij concluderen dat kinderen voor een lichte ingreep met minder kalmerende medicijnen af kunnen. Een iPad is tenslotte altijd onschuldiger dan medicatie toedienen. Tijdens het wereldcongres voor anesthesiologen in Hong Kong zal het onderzoek worden gepresenteerd.

Advertentie

KIJK OOK: Jongetje kan zijn moeder eindelijk knuffelen na handtransplantatie

Zion Harvey (9) onderging als eerste kind ter wereld een dubbele handtransplantatie. Met succes!

MEER LEZEN?

Auteur: Chantal Anthonio – Bron: RTLnieuws/Eurekalert -Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier