
Eline moest bevallen terwijl ze corona had
Eline (26) deed er alles aan om het coronavirus tijdens haar zwangerschap buiten de deur te houden, maar werd toch besmet. Snipverkouden beviel ze van Mara-Lynn.
‘In het voorjaar van 2020 waren de gevolgen van het virus voor zwangere vrouwen onbekend. Daarom deed ik er alles aan om onze baby te beschermen: ik zat maanden thuis, hield iedereen op afstand en waste mijn handen stuk. Toch werd ik met vijfendertig weken flink verkouden én positief getest. Nee, dacht ik. Hoe dan? Mijn man Ewout had dezelfde symptomen, maar zijn uitslag was negatief. “Misschien is hij te laat getest en had hij al antistoffen aangemaakt,” zei de GGD, “maar over uw uitslag is geen twijfel mogelijk.” Ik voelde me schuldig en maakte me zorgen – was onze baby ook besmet en moest ik nu eerder bevallen?
Positieve test
Een week eerder was uit de groeiecho al gebleken dat de baby vrij klein was. Toen ik mijn verloskundige belde over mijn positieve test, pakte ze mijn dossier erbij en ging overleggen met de gynaecoloog. Een uur later belde ze terug: “De laatste groeiecho leek in orde, maar we zien nu toch dat de weerstand op de placenta is toegenomen. Staat je vluchtkoffer klaar? Je moet naar het ziekenhuis en waarschijnlijk bevallen.”
Puffen en snotteren
Bij de gynaecoloog bleek dat de placenta niet goed werkte en de baby echt te klein was. “U wordt ingeleid,” besloot zij. Daar lag ik dan, zevenendertig weken zwanger en snipverkouden – en ineens moest ik een topprestatie gaan leveren. Hoe moest dat puffen ook alweer? De zwangerschapscursus was door de coronamaatregelen niet doorgegaan, dus probeerde ik me de bevalfilmpjes van YouTube te herinneren. Ewout kreeg telefonisch instructies van het medisch personeel, want zij kwamen vanwege mijn besmetting alleen bij urgente dingen in ‘maanpak’ langs. Bij vragen moesten we bellen. Het was allesbehalve hoe ik me mijn eerste bevalling had voorgesteld en ik schoot in een soort overlevingsmodus: verstand op nul, vertrouw op je lichaam.
Lees ook: Zo gaat inleiden in zijn werk
Gezonde baby
Een uur na het inleiden werd het zwart voor mijn ogen. Toen ging het razendsnel: de arts kwam binnen en riep dat hij het hoofdje al zag, waarna twee verpleegkundigen aan mijn bed verschenen. Zij hadden niet eens tijd om hun extra spatscherm op te zetten, want na een aantal persweeën werd Mara-Lynn al geboren. Yes, dacht ik, ze huilt – en wat is ze lief en mooi! We vroegen of ze getest moest worden op corona, maar de kinderarts vond dat niet nodig. Ze woog slechts 2635 gram, maar zag eruit als een gezonde baby.
Onzeker
Een paar uur later mochten we al naar huis. Daar kwam pas het besef van wat er was gebeurd – én dat corona niet zomaar een griepje is. Ik moest injecties spuiten, omdat de kans op trombose bij een coronabesmetting groter is, en Ewout moest alle kolfspullen dubbel uitkoken. Ook had ik dagelijks de GGD aan de lijn. Omdat Mara-Lynn misschien coronavrij was, zeiden ze dat ik voor de zekerheid met een mondkapje moest voeden. Maar een ander vond dat slecht voor de hechting. Ik werd er heel onzeker van en Mara-Lynn hoefde maar te niezen of ik schoot in de stress: “Zie je, ze is besmet!” De kraamverzorgster stelde me gerust: een kuchje is heel normaal.
Antistoffen
Toen ik zag dat Mara-Lynn goed dronk en sliep, groeide mijn vertrouwen. Inmiddels is ze vier maanden en doet ze het nog steeds perfect. Toch zijn we benieuwd: heeft ze het coronavirus gehad? Volgens de huisarts heeft het nu geen zin om haar te testen, omdat ze de eerste maanden mijn antistoffen heeft. Maar over een tijdje willen we dat wel doen. Zelf ben ik gelukkig weer helemaal de oude en geniet ik ondanks de vreemde start volop van het moederschap. Als Mara-Lynn mij lachend aankijkt, denk ik: jij maakt alles goed.’
Meer persoonlijke verhalen lezen?
- Yvonne moet bevallen, terwijl haar man wacht op corona uitslag
- Linda (36) was twintig weken zwanger toen haar auto op de snelweg drie keer over de kop sloeg
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Interview: Tessa Heselhaus. Fotografie: Kim Krijnen
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.