
Werkgevers vaak niet bewust van plichten naar zwangere werknemers: 'Te veel vrouwen nog benadeeld'
Veel werkgevers zijn zich nog altijd niet goed bewust van de plichten die zij hebben richting hun zwangere werknemers. Dat zegt de Stichting van de Arbeid, het landelijk overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers. Ze hebben daarom aan nieuwe richtlijn opgesteld met alle rechten en plichten en die overhandigd aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Zwanger zijn heeft invloed op je werk: je gaat op een gegeven moment een aantal maanden met zwangerschapsverlof. Maar wat moet je regelen en waar heb je recht op? In deze folder van de FNV staat alle rechten en plichten voor zowel werkgevers als werknemers omschreven.
Vrouwen nog steeds benadeeld vanwege zwangerschap
‘Te veel vrouwen worden nog benadeeld in hun loopbaan vanwege een zwangerschap’, zegt Bas van Weeberg, lid dagelijks bestuur FNV. Zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens dat 43 procent van de vrouwen rond haar zwangerschap te maken krijgt met een vorm van zwangerschapsdiscriminatie. ‘We gaan ervan uit dat deze handreiking werkgevers bewuster gaat maken, zodat discriminatie voorkomen wordt.’
Lees ook: Goed nieuws! Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022
Zwangerschapsdiscriminatie
Het missen van salarisverhoging, het niet terug mogen naar de eigen functie na verlof en bezwaren van werkgevers rondom kolven: dit zijn allemaal voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie. De laatste jaren neemt vooral het aantal meldingen toe waarbij tijdelijke contracten niet worden verlengd vanwege de zwangerschap, aldus vakbond FNV.
Eén uur extra pauze per dag
Dat je recht hebt op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je vanaf je zwangerschap tot en met zes maanden na de bevalling je één uur extra mag pauzeren? Je werkgever moet deze extra pauze gewoon doorbetalen. Daarnaast ben je als zwangere niet verplicht om over te werken.
Lees ook: Zwangerschapsverlof berekenen, zo doe je dat
Ziek tijdens je zwangerschap
Je hoopt het natuurlijk niet mee te maken, maar het kan je zomaar overkomen. Ziek worden tijdens de zwangerschap. Wat doe je dan? Als de ziekte betrekking heeft op de zwangerschap, bijvoorbeeld door een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, meld je dit bij je werkgever. Hij kan een uitkering aanvragen om de vervanging te bekostigen en jij behoudt gewoon je salaris.
Alle rechten en plichten voor zowel werkgevers als werknemers omschreven omtrent zwangerschap en werk vind je in deze folder van de FNV.
Bron: FNV – Beeld: GettyImages