Voor oudersExtra

10x dit deden ouders vroeger zonder schaamte (maar kan nu echt niet meer!)

 
10x dit vonden ouders vroeger volkomen normaal (maar zouden wij nóóit doen) Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Een sigaret opsteken terwijl je kind zonder gordel op de achterbank zit en hem op een feestje een slok van je wijn laten drinken. Raar? Vroeger gebeurde dit soms, maar dat vroeger heus niet alles beter was, bewijst onderstaand lijstje. Deze tien dingen die ouders ooit deden, kunnen tegenwoordig namelijk écht niet meer.

Lees verder onder de advertentie
  1. Glaasjes sigaretten
    Niet alleen in de auto en op tv werd er vroeger vrolijk op los gepaft. Grote kans dat je ze zelf nog hebt meegemaakt: de verjaardagen waarop de glaasjes sigaretten voor het grijpen op tafel stonden en de kamer blauw stond van de rook. Gelukkig weten we tegenwoordig hoe slecht meeroken voor kinderen is.

  2. Speen met jenever
    Tijdens zulke verjaardagen vond niemand het gek als een kind 'gezellig' een slokje bier nam. En was de baby onrustig? Heel vroeger was het helemaal niet zo raar om dan even de speen in de jenever dopen, want 'dan slaapt hij lekker!' En dan hebben we het nog niet eens over alcoholgebruik onder zwangere vrouwen. Benieuwd waarom alcohol nu precies schadelijk is tijdens je zwangerschap? Zelfs één glaasje. Je leest het hier.

  3. Zonder gordel
    Tegenwoordig moeten kinderen onder de 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd, maar vroeger werden ze gerust zonder autostoel én zonder gordel in de auto gezet. Auto hadden vaak helemaal geen gordels achterin. Dus zetten ouders hun baby in de reiswieg los op de achterbank. En had je vroeger een kinderfeestje en werd je na afloop naar huis gebracht? Dan werden alle kinderen gerust vervoerd in de kofferbak. Wil je weten waar autostoeltjes aan moeten voldoen? Alle info vind je hier.

  4. De kroeg in
    Niet zo gek dat er vroeger weinig oppascentrales bestonden, want ging je naar de kroeg dan nam je je kind gewoon mee. Kwestie van de kinderwagen onder de bar parkeren. En oudere kinderen vielen uiteindelijk in slaap op die berg jassen in de hoek. Over de harde muziek en het feit dat er binnen gerookt werd, dacht niemand na.

  5. Volume max
    Tijdens festivals of optredens zaten baby's en kinderen vroeger gezellig mee te deinen. Zonder gehoorbeschermers, inderdaad. De afgelopen jaren zijn we gelukkig een stuk wijzer geworden als het gaat om het gehoor van onze kinderen. Hoe je het gehoor van baby en kind het beste beschermt, lees je hier.

  6. Zwemmen zonder diploma
    Tijdens zwemles werd je met een haak begeleid. Als je al les kreeg in een zwembad, want veel ouders gingen gewoon (eerst) zelf met hun kind aan de slag in de zee of een natuurbad.
    Lees ook: Alles over zwemles

  7. Achterop
    Even een rondje achterop de motor of brommer deed je met wapperende haren, want zonder helm. En achterop de fiets zat je gewoon op de bagagedrager. Lang leve de fietsstoeltjes van tegenwoordig, want die voorkomen nare ongelukken zoals voetjes tussen de spaken.
    Lees ook: Zo kies je het juiste fietsstoeltje

  8. Vuurwerk afsteken
    Sterretjes werden ook wel kindervuurwerk of koudvuur genoemd. Deze kon je je kind dus met een gerust hart zelf laten aansteken en vasthouden. En was je kind wat ouder, dan kreeg hij met oud en nieuw een doos rotjes. Zonder vuurwerkbril.

  9. Je baby laten huilen
    Jarenlang was de gouden tip: controleer of het kind een vieze luier heeft, genoeg gegeten heeft en koorts- en pijnvrij is. Is dit in orde, dan is het niet erg om je kind te laten huilen. Na drie nachten zou het vanzelf moeten stoppen. Inmiddels weten we dat het juist belangrijk is om je baby wél op te pakken als hij huilt. Dit is waarom.

  10. Veel aankomen tijdens de zwangerschap
    Het is heel normaal om aan te komen tijdens de zwangerschap. Hoeveel precies verschilt van persoon tot persoon. Eet je gezond en beweeg je normaal, dan kom je tijdens je zwangerschap gemiddeld 10 tot 12 kilo aan. In de jaren 80 echter, was eten voor twee het advies. Zodat je bij voorkeur 25 tot 30 kilo aan zou komen. Ongeacht hoe zwaar je was voor de zwangerschap, je lengte, enzovoort.
    Lees ook: Gewichtstoename tijdens de zwangerschap, wat is gezond?

Bron: Boredpanda.com