Gezonde stof in kruiden en appels
In kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm, oregano en salie zit het stofje ursolzuur. Ook in appels komt dit voor. Onderzoekers van de Australische Monash University en hun collega's ontdekten dat deze stof in het lichaam een gen aanzet om zogeheten sfingolipiden aan te maken.
Lees ook: 10x zo stimuleer je de hersenontwikkeling van je ongeboren baby
Dit type vet zorgt ervoor dat zenuwcellen in de hersenen minder snel achteruitgaan, wat automatisch gebeurt bij het ouder worden, en bij sommige ziekten zoals dementie en MS. Het beschermt namelijk de uitlopers van de zenuwcellen in de hersenen.
Ook kleinkind krijgt bescherming
Ze zagen dat deze stoffen via de darm van de moeder, waar het voedsel wordt verteerd, terechtkomen bij haar eicellen en zo bescherming bieden aan de hersenen van haar kinderen. Het bijzondere is: het effect was ook zichtbaar bij de volgende generatie. Het dieet van een moeder kan zo niet alleen de hersenen van haar kind beschermen, maar ook die van haar toekomstige kleinkinderen, zeggen ze.
Zie ook: Multivitaminen tijdens de zwangerschap: wat heb je nodig?
Nog meer onderzoek nodig
Er is wel een kleine kanttekening: het onderzoek is gedaan bij rondwormen. De onderzoekers dienden hen de stof ursolzuur toe en bekeken het effect op de hersenen van hun nakomelingen. Rondwormen hebben voor een deel dezelfde genen als mensen en kunnen daarom goed model staan voor ons. Er is meer onderzoek nodig om te kijken of het bij mensen ook echt zo werkt, maar de resultaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend.
Bron: Nature, Monash University