Het was eigenlijk niet de bedoeling om de tien weken oude Finlay mee te nemen naar een van de grootste Britse festivals van het jaar. Maar nadat de ouders van Finlay kaartjes hadden gewonnen, besloten ze - ondanks zijn jonge leeftijd - toch naar het festival te gaan. Het kindje had het volgens de ouders prima naar zijn zin.
Gebaat bij een prikkelarme omgeving
Toch roepen de beelden van de kleine Finlay die hoog uittorent boven het publiek bij sommigen verbazing op. Is zo'n festival vol prikkels en hard geluid eigenlijk wel goed voor een baby? Pedagoog Jeanine Mulder wil vooral niet met het vingertje wijzen. ,,Ouders kunnen uiteindelijk het beste zelf bepalen waar zij hun kind wel of geen plezier mee doen", zegt ze. ,,Maar het valt mij wel op dat het allemaal steeds eerder en sneller moet. Lopen we niet te hard van stapel, vraag ik me soms af."
Volgens Mulder, die werkt vanuit de Pikler pedagogiek, is een baby in het begin echt gebaat bij een - in de ogen van een volwassene - saaie, prikkelarme omgeving waarin de baby alles zelf kan ervaren. Dat houdt in: een omgeving met zo min mogelijk afleiding en maar een beetje speelmateriaal, zodat de baby zich vooral kan richten op zichzelf en zijn eigen lichaam. ,,Bijvoorbeeld zoiets als het ontdekken van de handen, dat is echt van essentieel belang. Het is de basis voor de fijne motoriek."
Lees ook: De leukste cadeautips voor een kind van 1 jaar
Als er heel veel prikkels zijn dan heeft een baby de tijd nodig om die te kunnen verwerken. Soms lukt dat niet en kan een baby overprikkeld raken. ,,Dat kan dan weer resulteren in extreem huilen of een heel onrustig kindje."
Wat is de Pikler-pedagogiek?
De Pikler pedagogiek is gebaseerd op de visie van kinderarts en pedagoog Emmi Pikler en gaat uit van de ontdekkingsdrang die kinderen van nature hebben. Samen met hun aangeboren nieuwsgierigheid en sociale competenties kan de baby zich prima zelf ontwikkelen wanneer ouders hen daarvoor de ruimte geven.
Rugligging
Daarnaast is de Pikler-benadering geen voorstander van het verticaal houden van een jonge baby. ,,Baby's die bijvoorbeeld in een draagzak zitten, worden eigenlijk gedwongen in verticale toestand gehouden", legt Mulder uit. ,,De basis van een baby is de rugligging, daarmee wordt hij overal ondersteund en heeft de baby genoeg bewegingsvrijheid om zichzelf te ontwikkelen."
De koptelefoon die de kleine Finlay draagt kan goed zijn om gehoorbeschadiging tegen te gaan, maar kan volgens Mulder ook een belasting voor het hoofd van een tien weken oude baby zijn. Zeker in combinatie met de verticale houding waarin hij op de beelden wordt gehouden.
Lees ook: Gehoorbescherming voor je baby en kind
,,Dat hoofdje is al heel zwaar voor een baby. De spieren die ervoor zorgen dat het lichaam en hoofd rechtop blijven, worden daarmee al heel vroeg ingezet wat kan zorgen voor een gespannen lijfje. Een kind van tien weken moet eerst zelf langzaam leren om met de zwaartekracht om te gaan."
Latere leeftijd
Volgens de pedagoog is het voor jonge ouders vooral van belang om de balans te vinden in wat passend is voor een baby en wat je beter op latere leeftijd kunt doen. ,,Het is natuurlijk hartstikke leuk dat je als jong gezin dingen onderneemt, maar vraag je dan wel af of het echt goed is voor het kind."
Het blootstellen aan prikkels kun je volgens Mulder het beste langzaam opbouwen. ,,Kijk vooral goed naar je eigen kind en wat hij aankan. Een jong kind kan bijvoorbeeld al na een uur wakker zijn, gaan wrijven in de ogen omdat hij moe is, dan kan elke vijf minuten daarna al te veel zijn."
Baby mee naar een festival
Baby meenemen naar het festival? Pedagoog Jeanine Mulder geeft een paar tips:
- Neem een kleedje mee zodat je je baby kan neerleggen op zijn rug. Dat zorgt voor ontspanning. Geef je kind de ruimte, ga er lekker naast liggen en geniet van het samenzijn.
- Zorg voor bescherming tegen geluid.
- Kijk naar je kind en signaleer wanneer het te veel is.